Salt karamellsaus

Kombinasjonen av søtt og salt gir utrolige gode smaksopplevelser, feks en karamellsaus tilsatt havsalt. Blir du først hekta på dette er det nesten farlig å ha i hus. Et glass med denne sausen kan bli borte i nattens mulm og mørke fort som bare det….

Det viktigste når du lager karamellsaus er å IKKE røre i sukkeret før det er smeltet. Temperaturen du bruker til å smelte sukkeret er også viktig. Bruker du for høy temperatur kan det fort bli brent og smaken blir da ganske beisk. Her må man prøve seg litt frem og være tålmodig.

 

Til denne porsjonen brukte jeg:

150 gr sukker

1.5 spiseskjeer vann

1.5 dl kremfløte

65 gr vanlig meierismør (i terninger)

1 klype maldonsalt

20180222_164439

Sukkeret og vannet ble tilsatt ei tykkbunnet gryte og fikk koke uten røring. Først fordamper vannet og deretter smelter sukkeret. DEt er nå du ikke skal røre og det er nå du må ha tålmodighet og ikke ha for høy varme.  Først ser sukkeret helt hvitt og tørt ut, så begynner det å smelte litt etter litt, først i midten og så lenger ute langs kantene.

Mens dette skjer, koker du opp fløten i en annen gryte. Når alt sukkeret er smeltet tar du gryten med karamellen bort fra platen og tilsetter smøret i terninger litt etter litt mens du nå endelig kan røre. Når alt smøret er smeltet tilsetter du den varme fløten litt om gangen mens du rører hele tiden. Sett så gryta tilbake på platen, tilsett litt salt og la sausen småkoke i ca 5 min før du heller den på glass eller i små bokser.

Sausen blir tykkere når den blir kald. Den holder seg lenge i kjøleskapet. Når du skal bruke den, feks til is eller oppå kaker, må du ta den ut i romtemperatur noen timer på forhånd. Du kan også forsiktig mykne den i mikrobølgeovnen.

 

2 kommentarer Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s