Ovnsbakt isgalt med rekesaus og reke-tomat salsa

Denne retten er laget så og si på bare rester. Fryseboksen inneholdt en pakke med avskjær av isgaltfilet og en rest med ferske reker fra fredagens reke-gullrekke kveld lå i kjøleskapet. Noen biter av litt gamle grønnsaker befant seg også i kjøleskapet. Jeg lager ofte kraft på rekeskall til supper, denne gangen ble kraften kokt inn og brukt til saus.

Denne porsjonen med saus rekker til 3-4 personer:

Rekeskall fra ca 300 gr reker

1 gulrot

Et lite stykke selleri

1 sjalottløk

1 liten ss tomatpure

1/4 kinesisk hvitløk (eller 2 fedd vanlig hvitløk)

1 laurbærblad

5-6 hele pepperkorn

1 liten bit fenikkel

1/4 sitron

vann

20180301_162547

Grønnsakene ble skåret i grove biter og stekt litt i olje til de ble blanke

20180225_171045

Tilsatte så rekeskallene og lot dem også surre med en stund, noen få minutter. Du kan kjenne på lukten at skallene begynner å avgi smak. Tilsatte tomatpure, sitronsaften, rørte rundt og tilsatte vann til alt var dekket.

Kokte opp og lot det koke på svak varme i en liten time. Deretter silte jeg kraften først grovt og deretter gjennom en tesil som er så finmasket at den holder tilbake rekerognen.

Kraften ble redusert (kokt inn) til det halve. Tilsatte så 2 dl kremfløte, kokte opp og reduserte igjen til det halve. Smakte til med salt og pepper- da må du stoppe for ellers kan det hende sausen blir borte før middag…

Til rekesalsaen ble rekene blandet med biter av ca 15 små, søte sherrytomater hvor frøene var fjernet og små biter av et 3 cm stykke med squash (du kan også bruke agurk uten frøene- det blir sprøtt og godt). Blandingen ble tilsatt 2 ss god olivenolje og salt og pepper. Ved servering ble salsaen lagt på et salatblad.

20180225_194850

Fiskestykkene ble krydret med salt og pepper og sitrondråper og bakt i ovnen ved 180 gr i 7-8 minutter. Du kan kjenne forsiktig med en finger om konsistensen er passe hard.

20180225_200115

Isgalt lever i kalde farvann og den spiser blant annet reker. Den har en fin smak av skallsdyr og kombinasjonen med denne fantastiske rekesausen ble utrolig god. Jeg har sikkert nevnt det før, men ikke kast rekeskall- frys dem ned og en dag du har god tid så ta dem opp og lag kraft. Da har du alltid et godt utgangspunkt for supre supper og krafter. Det samme gjelder naturligvis om du skulle ha skall fra kongekrabbe, hummer, sjøkreps osv.

Prøv  å lage en slik saus davel- det tar littegrann tid, men du vil få mange fans hvis du serverer den til familie og venner….

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s