Asparges med stekte kamskjell og hvitvinssmør med peanøtter

Det er midt i aspargessesongen og det må utnyttes. Både hvite og grønne asparges er nå å få kjøpt i løs vekt slik at du kan bedømme kvaliteten på hver enkelt asparges du plukker med deg. Stengelen skal være spenstig uten tørkede områder og toppene skal se bristeferdige ut, alt skal egentlig strutte. De hvite aspargesene må skrelles- hvordan du gjør det har jeg tidligere beskrevet her. Jeg liker også å skrelle den nederste delen av de grønne og så brekker jeg av den mest treete delen helt nederst.

Dette brukte jeg til forrett for 2:

4 hvite asparges (prøv å få dem nokså like i tykkelsen)

4 grønne asparges

8 tinte og avrente kamskjell

4 vårløk

1 dl hvitvin (du kan også bruke en lett rosévin)

0,5 dl vann

ca 50 gram kaldt smør i terninger

en neve peanøtter, grovhakket

litt fersk dill

Slik gjorde jeg:

Startet med å skrelle aspargesene. Deretter laget jeg hvitvinssmøret: vårløkene ble skåret i fine ringer, det meste av det grønne ble også tatt med. Løken og litt av aspargesskallet ble kokt i en gryte sammen med vinen til all væsken var fordampet. Vannet ble så tilsatt og redusert til ca 1/3 var kokt inn. Væsken ble silt og helt tilbake i gryten og smøret ble tilsatt og fikk smelte i den varme væsken.

Aspargesene ble kokt i godt saltet vann tilsatt 1 ss hvitvinseddik (annen eddik kan også brukes) og en teskje sukker. De hvite ble kokt i 5 minutter og de grønne ble kokt i 2 minutter. Samtidig ble kamskjellene som var godt krydret med salt og grov pepper, stekt i varmt smør tilsatt litt rapsolje, 2 minutter på hver side. Hvitvinssmøret ble kokt opp på pannen som ble brukt til å steke kamskjellene og tilsatt peanøttene.

Ved servering ble aspargesen lagt på en tallerken med de stekte kamskjellene over. Smøret ble fordelt over aspargesen og skjellene. Tilslutt litt dill på toppen.

Tips: etter at aspargesen er ferdigkokt er det lurt å legge dem på en håndkle slik at de ikke er så våte når du legger dem på tallerkenen. Vil du ha hvitvinssmøret litt syrligere kan du smake til med noen dråper sitron. Istedenfor peanøtter kan du bruke ristede hasselnøtter eller ristede pinjekjerner.

Én kommentar Legg til din

  1. Gudrun Skretting sier:

    Sendt fra min iPad

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s