Lammefilet med brokkolisalat

En lørdag – kokkelering på kjøkken og gjester til lunsj- hva kan vel bli bedre? Ytrefilet av lam, en gave til huset, og en lun brokkolisalat inspirert av Grønnsakskokeboka til Gaustdal og Floer. Litt tzatziki laget på gresk youghurt og squash var godt tilbehør.

Dette brukte jeg (4 personer):

4 ytrefileter av lam (3 er nok)

Salt-pepper og et par hvitløksfedd til stekingen

Salaten:

Bukettene av 2 brokkoli

litt opprevet salat

8-10 delte cherrytomater

en neve grønne oliven uten stein

1/2 sitron

3 spiseskjeer extra virgin olivenolje

1 hvitløksfedd

3 spanske ansjosfileter

salt

Tzaziki:

1/2 squash

1 hvitløksfedd

2 dl gresk youghurt naturell

salt og pepper

Noen dråper sitronsaft

Slik gjorde jeg:

Mine lammefileter var ferdig preparert, dvs de var skåret rene for sener, hinner og fett. Hvis ikke må dette gjøres. Filetene ble gnidd inn med salt og grov pepper og brunet på begge sider i en god varm panne sammen med et par hvitløksfedd for smaken sin del

Deretter ble filetene lagt over i en ildfast form og etterstekt i ovnen ved 125 gr C i ca 15 minutter. Jeg tok dem ut da de hadde en kjernetemperatur på 53 grader, denne steg endel da filetene hvilte på benken.

Til salaten delte jeg brokkolien i små buketter som ble kokt opp i vann. De ble deretter silt og fikk renne godt av. Til dressingen blandet jeg sitronsaft og olje. Ansjonsfiletene var litt harde så jeg skar dem og hvitløken i små biter, tilsatte dem til væsken og lot det hele få en omgang med stavmikseren. Smakte til med salt. Ansjosfiletene kan være ganske salte så hver forsiktig.

Blandet brokkolibukettene, tomatene, salaten og olivene godt med dressingen (bruk gjerne hendene).

På forhånd hadde jeg laget tzazikien som hadde fått stå litt i kjøleskapet. Jeg syntes smaken blir bedre da. Squashen ble delt i 2 på langs og kjernene i midten skrapet ut . De to delene ble revet fint på rivjern. La den revne squashen i en gasklut og presset ut så mye væske jeg klarte. Blandet med youghurt og presset hvitløk. Smakte til med salt og grov pepper og noen få dråper sitronsaft.


Til servering ble lammefiletene skåret opp i tynne skiver og servert med salaten og tzazikien. Det samiske brødet Ghakko ble servert til og brukt som pitebrød. Etterhvert ble vi sittende og momse fra fatene med gaffel. Ansjosen i salatdressingen ga en veldig fin smak, men du kan også lage dressingen uten. Lammefileten ble litt mye stekt, likevel var den så mør at den så og si smeltet på tungen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s