Ghakko med smak av fennikel

Ghakko er et samisk festbrød som jeg har lært av Tobias på 9 år som har laget det på skolen. Jeg ser at det er flere oppskrifter på dette brødet og det varieres med melsortene. Her er det brukt hvetemel, fint og grovt og det er smakssatt med knuste fennikelfrø som gir brødet en deilig smak av anis.

Brødet kan brukes til det meste, feks som et slags pitabrød hvis de lages litt store eller ved siden av gryter osv. Det kan også spises som det er når det er nystekt uten noe tilbehør fordi det har så god kryddersmak. Brødet kan fryses.

Dette brukte jeg:

50 gr smør

1 ss lys sirup

1 ts malt fennikel

0.5 l melk

1/2 pk tørrgjær

1/2 ts koksalt

300 gr hvetemel (jeg syntes deigen ble litt klissete så jeg brukte nok nærmere 400 gr mel)

300 gr grovt sammalt mel

Slik gjorde jeg:

Fennikelfrøene ble knust i en liten hurtigmikser- du kan også knuse dem i en morter

Smøret ble smeltet i en liten gryte og deretter tilsatt fennikelen og sirupen. Rørte godt slik at sirupen ble løst opp. Deretter ble melken tilsatt og løsningen ble varmet forsiktig til den var lunken.

Jeg brukte en kjøkkenmaskin til å samle sammen deigen. Melkeblandingen ble helt opp i bollen, saltet og alt melet ble tilsatt. Jeg kjørte maskinen ved lav hastighet for å samle deigen og tilsatte litt mer mel slik at det ble en fin smidig deig.

Deigen fikk heve i ca 1 time på kjøkkenbenken. Deretter ble den formet til en pølse som ble delt i ca 20 deler. Hvis du vil bruke brødene som noe du kan fylle så lag færre og større. Formet hver del som en bolle og lot dem hvile under et håndkle i 5 minutter. Deretter ble bollene klappet flate med fingene og fikk heve under klede i 30 minutter.

Brødene ble prikket med en gaffel og stekt ved 200 oC i ca 15 minutter til de var gyldne på fargen

Det blir en nydelig duft under stekingen og de smaker fantastisk- Bollene kan også klappes mye tynnere og brukes ved siden av et måltid eller som fylte lefser. Veldig enkelt så prøv!!

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s