Svartsurbær-aronia-chutney

Jeg har i flere år, 5 dager i uken, gått forbi en hekk som hver høst får flotte klaser med store svarte bær uten at jeg har visst hva det er. For 3-4 år siden plantet vi en aroniabusk på hytta og etter et år fikk den de samme klasene så da ble det plutselig klart at hekken var aronia eller svartsurbær som er det gamle navnet på den. Bærene er ikke gode å spise rett fra busken, de er ja, nettopp, sure og du sitter igjen med en litt rar, tørr følelse i munnen. Vi har flere ganger fått aronia saft i gave og det smaker godt. Aronia er en av de mest effektfulle antioksidantene i naturen.

Jeg er ikke hverken noe saft eller syltemenneske så jeg har lurt litt på hva jeg skal bruke bærene til. Jeg har endel i fryseren. I går skulle jeg egentlig lage en rabarbra chutney, men ingen rabarbra var å oppdrive i butikken enda jeg er helt sikker på at jeg så noen før helgen. Noe måtte jeg jo lage så dermed byttet jeg ut rabarbraen med svartsurbær fra fryseren og brukte en oppskrift inspirert av Lone Skadborg Svare.

250 gr bær

200 gr syltesukker

4 ss rieslingeddik (eller hvitvinseddik)

ca 5 cm fersk ingefær

1 rød chili

20170419201804_IMG_0313

Ingefæren ble skrelt og skåret i små biter, chilien ble renset for frø og det lyse kjøttet og deretter finhakket. Alt ble blandet i en gryte.

20170419202813_IMG_0314

Kokte opp og lot blandingen putre i 20-25 minutter. Da smakte jeg på den og den var ganske syrlig, ikke på grunn av eddiken, men av bærene. Jeg tilsatte ca 50 gr syltesukker i tillegg og småkokte videre i enda 20 min. Da smakte den fint, ikke for søtt for det er jo noe jeg har tenkt å bruke til middag, jeg kjente både ingefærsmaken og et sting fra chilien. Siden jeg ikke er god med varme glass osv, helte jeg blandingen over på små bokser for fryseren.

20170419221207_IMG_0315

Etter en natt på benken for avkjøling, var konsistensen litt marmeladeaktig, sikkert mest på grunn av syltesukkeret. Jeg er spent på om den tåler frysing…

2 kommentarer Legg til din

  1. What’s uup to all, it’s actually a nice for me tto go to see this web
    page, it inclhdes helpful Information.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s