Grateng med neper, bacon og ridderost

Neper er en fantastisk rotgrønnsak- sprø og delikat. I denne gratengen, som vanligvis lages med poteter, får nepene følge av løk og bacon og toppes med creme fraiche og ridderost (du kan også bruke lignende oster, feks port salut eller reblochon). Retten kan spises alene eller som tilbehør til stekt fisk eller kjøtt. Den er vel så god kald som varm.

Dette brukte jeg (2 personer):

5-6 neper, skrelt og skåret i ca 3 mm skiver

1/2 rød løk i tynne skiver

100 gram bacon i små biter

timianblader, findelte

2 dl creme fraiche

1 pakke ridderost i skiver, kuttet i biter

Slik gjorde jeg:

Nepeskivene ble kokt et par minutter i saltet vann og deretter avkjølt i kaldt vann. Stekte løken i ca 5 minutter i en blanding av smør og rapsolje i en medium varm panne. Rørte hele tiden. Tilsatte så baconbitene og stekte under røring til alt hadde fått en fin farge, to ca 7 minutter. Rørte inn timianbladene.

Halvparten av de avkjølte og avrente nepeskivene ble fordelt i en smurt ovnfast form (min form var litt for stor, derfor aluminiumskrøllene..). Fordelte halvparten av løkblandingen over, deretter litt creme fraich og så osten. Gjentok dette en gang slik at osten dannet toppen. Drysset over litt flaksalt og grov pepper.

Gratengen stekte ved 220 grader C i 25 minutter. Den skal boble og få fin farge.

Det er lurt å la den stå i romtemperatur en liten stund før servering slik at alt setter seg. Server gjerne med sylteagurk og litt grønn salat. Nydelig lunsjrett- passer godt med øl til 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s