Italienske kjøttboller med brokkolipesto og fullkornspasta

Her en dag fikk jeg 2 kilo med grov farse av svine- og okskjøtt i gave. Da tenkte jeg med en gang på italienske kjøttboller, saftige kjøttboller med smak av Italia. Det ble ca 100 boller av denne porsjonen og de fleste havnet i fryseren og de skal nok deles med giveren av farsen. En god deal.

Den første middagen med kjøttbollene var ikke med tomatsaus som kanskje er det mest italienske valget, men med pasta og en pesto laget av ovnsstekt brokkoli, en pesto uten nøtter. Den ovnstekte brokkolien får en fin smak av nøtter og blir en nydelig erstatning for den mer tradisjonelle pestoen. Kjekt hvis man skal servere til noen med nøtteallergi.

Oppskriften på kjøttbollene har jeg tatt fra helleskitchen.org- Helle mener at hennes mann lager de beste italienske kjøttbollene som finnes og ja, de ble veldig gode.

2 kilo grov blandingsfarse (får du ikke tak i ferdig blandet farse kan du selv blande like deler kjøttdeig fra svin og okse)

salt og grov pepper

1 stor spiseskje tørket oregano

ca 2 dl smuler fra hvitt brød (ikke skorper)

2.5 dl melk

5 egg

Brødsmulene ble bløtlagt i melken i ca 5 minutter. Farsen ble rørt med salt, her må man smake seg frem til mengden, begynn med 1 teskje og øk etterhvert. Tilsatte så ca 1 spiseskje grov pepper, den tørkede oreganoen, eggene og melken med brødsmulene. Rørte godt så alt ble blandet og farsen var glatt og fin. Jeg brukte K-kroken på kjøkkenmaskinen. Formet små boller med en stor teskje- har du en isskje er det lettere å lage fine boller, mine ble noe flate. Bollene bla lagt på oljet bakepapir på stekeplater og stekt i ovnen ved 250 grader i ca 15 minutter. Skal du fryse dem er det ikke så farlig om de ikke er helt gjennomstekte for du må jo varme dem igjennom når du skal spise dem senere likevel.

Broccolipesto:

1 stk brokkoli

1 potte med basilikum

1 kinesisk hvitløk

ca 50 gram nyrevet parmesan

salt og grov pepper

Extra virgin Olivenolje (jeg brukte også litt sitronolje for å få litt frisk smak)

Brokkolien ble delt i grove biter og stekt i ovnen ved 205 grader i 30 minutter. Den skal få farge men ikke brenne.

Den stekte brokkolien ble blendet med basilikum, hvitløk (du kan gjerne ta litt mindre hvitløk hvis du ikke vil ha så sterk smak) og parmesan. Tilsatte oljen etterhvert til passe konsistens. Pestoen må ikke bli for tørr.

Servering:

Fullkornspagetti ble kokt etter anvisning på pakken og kjøttbollene ble varmet på pannen. Pesto ble blandet i den kokte spagettien sammen med kjøttbollene (har du for mye pesto kan du oppbevare den i kjøleskapet med olje på toppen eller du kan fryse den). Parmesan ble revet over

Her passer det perfekt med en lett rødvin, feks en pinot noir- bare prøv….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s