Chili- marmelade og søt saus.

I sommer fikk vi i gave et par chiliplanter fra vår venn i Horten som hver januar fyller de fleste vinduskarmene i sitt store hus med frø av alskens slag. Begge chiliplantene ga store avlinger av røde chili og da passet det fint å lage både en marmelade og en søt chili saus. Marmeladeoppskriften fant jeg på detsoteliv.no og oppskriften på sausen på vegetarbloggen.no. Begge oppskriftene er lettvinte men tar litt tid.

Søt chilisaus:

4 tomater ble delt i 4 og stilkfestene ble fjernet. Deretter ble tomatene delt i mindre biter. 1 sjalottløk og 1/2 kinesisk hvitløk ble renset og finhakket. Det samme ble gjort med 2 store chili og ca 2 cm med fersk ingefær. Jeg fjernet frøene i chiliene, men liker du det mer hot, kan du beholde dem. Alt ble plassert i en gryte sammen med 2 dl sukker, 1 dl eplesidereddik, 1 dl vann og 1 dl lys sirup. Kokte opp blandingen og lot massen koke videre i ca 2 timer under lokk. Før sausen ble helt på flasker fikk den en omgang med stavmikseren.

Marmelade:

150 gram renset chili uten frø og 150 gram renset rød paprike ble kjørt til en fin masse i en foodprosessor. 1 kilo syltesukker (inneholder pektin) og 6 dl eplesidereddik ble kokt opp i en gryte. Chili/paprikamassen ble tilsatt og blandingen fikk koke i ca 10 minutter. Gryten ble så tatt av varmen og fikk avkjøle i 40 minutter med litt røring innimellom før marmeladen ble helt oppi rene glass. Lokk ble satt på når marmeladen var helt kald.

Sausen kan brukes til mye- som dip, blandet med rømme, til glasering av kjøtt og fisk, til vårruller, til wraps osv. Marmeladen passer til mye av det samme og er super sammen med ost. Ikke før søt og ikke for hot- man kan lett bli hekta 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s