Skreikjaker med blomkålpure og stekt chorizo

Det er skreitid og da hender det at skreikjaker dukker opp i fiskedisken feks hos Meny. De ser ut som medaljonger og kalles også skreimedaljonger. Det er utrolig god mat som må nytes nå i sesongen. De er faste i konsistensen, de kan stekes på pannen, dampes eller som her, bakes i ovnen. Chorizosausen er inspirert av heiamat.no.

Oppskriften er beregnet på to sultne personer.

Kjakene (500-600 gram) ble lagt på bakepapir i en ildfast form. Flaksalt og grov pepper ble drysset over og olivenolje ble ringlet over. Snudde så alle kjakene og gjentok på den andre siden. Presset over saften fra 1/2 sitron. Kjakene ble bakt i ovnen ved 200 grader C i 8-10 minutter.

Blomkålpuréen bla laget ved å koke buketter fra et lite blomkål i melk til de er møre. Hell av melken men spar på litt av den i tilfelle du trenger å justere konsistensen på puréen. Kjør bukettene i en blender eller foodprosessor sammen med en raus klump smør og saften fra 1/2 sitron. Ha puréen tilbake i gryten og smak til med salt og pepper. Er den litt tykk så spe med litt av melken til du får passe konsistens.

Saus:

2-3 spiseskjeer pinjekjerner ble ristet på tørr panne til de fikk litt farge. Satte dem tilside. Skinnet på to chorizopølser (ca 100 gram) ble fjernet og pølsene ble skåret i små terninger. 2 vårløk ble renset og delt opp i mindre biter, 8 tørkede aprikoser ble også skåret i små biter og 2 hvitløksbåter ble renset og finhakket. En liten stekepanne ble fylt med rapsolje så bunnen var helt dekket. Chorizobitene ble stekt et par minutter på nokså høy varme før 1 god teskje malt koriander og 1 god teskje tørket timian ble tilsatt og rørt inn i fettet. Deretter ble vårløken, aprikosene, hvitløken og pinjekjernene tilsatt. Rørte alt sammen og stekte ved høy varme et par minutter før varmen ble skrudd ned og alt fikk surre i ca 10 minutter. Rett før servering ble saften fra en sitron tilsatt.

Ved servering ble skreikjakene lagt oppå blomkålpuréen og sausen helt over kjakene. Jeg lover en frisk og syrlig smaksopplevelse med litt sting fra chorizopølsene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s