Moussaka og OREO-dessert

Klassen til Tobias (11 1/2 år) skal ha kokkekonkurranse i «Mat og Helse» på skolen. Klassen er delt i 3 grupper og hans gruppe har valgt å lage Moussaka og en Oreo dessert. De har fått 200 kroner til rådighet og har funnet oppskrifter på tine.no og matprat.no. Grundig som han er ønsket Tobias å lage rettene på forhånd og det gjorde han under litt veiledning. Vi handlet inn og fant frem alt han trengte før han begynte. På kokkespråket heter det mise en place…

Moussaka er litt arbeidskrevende og tar også litt tid i stekeovnen. Gruppa har kun 1 time på seg til å lage hovedretten, men de er 4 stykker så hvis de planlegger godt bør det gå greit. Moussaka ligner litt på lasagne, men inneholder skiver av aubergine istedenfor pastaplater. Aubergine inneholder endel bitre stoffer slik at den må behandles på forhånd for å trekke ut disse stoffene. I denne oppskriften får derfor skivene et oppkok i saltet vann før de stekes. I tillegg til aubergineskivene må det lages en kjøttsaus med tomater og en hvit saus med ost. Opprinnelig brukes det malt kjøtt av lam til denne retten, men her har vi brukt karbonadedeig av oksekjøtt.

Moussaka (dette er en oppskrift til 4 personer men det er rikelig med mat for 6):

2 auberginer ble vasket og skåret i ca 5 mm tykke skiver som ble kokt opp i lettsaltet vann. Vannet ble helt av og skivene fikk tørke litt på et håndkle før de ble brunet på begge sider i en blanding av smør og rapsolje . Deretter ble de satt til side mens sausene ble laget.

Til den hvite sausen ble 50 gram smør smeltet i en gryte. Når smøret freser litt uten at det er blitt brunt, røres 50 gram hvetemel inn. Deretter tilsettes ca 5 dl lettmelk mens det røres jevnt. Kok opp mellom hver tilsetting. Sausen skal være tykk, men ikke som grøt. Sausen avkjøles litt før 3 sammenpiskede egg røres inn. 1 teskje salt og friskrevet muskat, ca 1/2 teskje ble tilsatt sammen med 200 gram revet ost. Vi brukte Jarlsbergost som har litt mer smak enn Norvegia.

Til kjøttsausen ble 2 løk skrelt og skåret i skiver. Neste gang blir det nok tynnere skiver.. I en varm panne ble kjøttdeigen hakket opp, løken ble tilsatt og alt fikk steke til det hadde fått litt brunfarge. Deretter ble 50 gram tomatpuré rørt inn i kjøttet før 1/2 boks hermetiske (200 gram) hakkede tomater, 1 teskje salt, litt finhakket persille, 1 knust laurbærblad, 1/2 teskje grov pepper, 1 revet hvitløksbåt, 1 teskje tørket oregano tilsatt og rørt inn sammen med 1 dl buljong- vi brukte kyllingbuljong. Kjøttsausen fikk koke i ca 5 minutter. Hvis den blir litt tjukk eller tørr så tilsett litt vann som du rører inn.

Så var det på tide å samle alt sammen i en ovnsfast form som var smurt med smør. Nederst ble det lagt et lag med aubergineskiver, deretter et lag kjøttsaus, så et nytt lag aubergineskiver og så et lag kjøttsaus. Det hele ble dekket med ostesausen som fikk litt ekstra revet ost over seg. Vi dristet oss også til litt revet parmesan – det blir det vel ikke i kokkekonkurransen.

Moussakaen fikk steke ved 165 grader C i 45 minutter og for hvert minutt som gikk luktet det bedre og bedre på kjøkken. Formen fikk hvile seg ca 15 minutter på benken før vi kastet oss over maten

Til desserten (oppskrift til 4 personer) ble 1 boks (175 gram) Philadephia kremost naturell rørt sammen med 1 spiseskje kremfløte, 1 spiseskje ferskpresset sitronsaft, kornene fra en litt tørr vaniljestang og 60 gram melis. Dette ble igjen blandet med 1,5 dl pisket kremfløte. 1 pakke OREO kjeks ble lagt i en plastpose og knust med en kjevle. Kjekssmulene/bitene ble lagt lagvis i et glass med ostekremen.

Vi tilførte et friskt innslag med bringebær og blåbær. Det smakte nydelig.

Denne bloggen er til deg Tobias – det er så herlig at du liker å lage mat!!!

2 kommentarer Legg til din

  1. Gfdthe sier:

    Imponerende. Vi går for Kleftiko idag.

    Liker

  2. Anonym sier:

    Imponerende.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s