Spicy ovnstekt gresskar med fantastisk tahinisaus

Liker du litt sterk mat eller trenger du å få røsket litt opp i systemet, ja da kan harissa være noe for deg. Det er en sterk chilisaus med bl. a. hvitløk og olje. Den kommer fra Nord-Afrika og brukes også ofte i oppskrifter fra Midt-Østen. Den er veldig sterk så her må man prøve seg frem til hva man tåler. Vil du vite mer om harissa så kan du feks lese her.

Her har jeg ovnsstekt biter av flaskegresskar med harissa og servert med en tahinisaus som er utrolig god, spesielt hvis du er glad i peanøtter/peanøttsmør. Tahini er en masse som er laget av malte sesamfrø. Den er kremet og smaker nøttaktig. Tahini er en del av hummus.

Denne retten kan spises som en selvstendig rett, i tillegg passer den godt til lyst kjøtt og hvit fisk. Oppskriften er inspirert av Otto Lenghi.

Slik gjorde jeg (passer til 4-6 personer):

Et flaskegresskar (butternut squash på engelsk) på ca 1 kilo ble delt og kjernene og trådene ble fjernet. Det går lettest med en kniv syntes jeg. Gresskaret med skall ble så delt i biter, 2-3 cm og lagt i en bolle. I en annen bolle ble 1 spiseskje harissa blandet med 1 presset hvitløksfedd, 3 spiseskjeer olivenolje og litt salt og grov pepper. Blandingen ble rørt godt sammen og fordelt over gresskarbitene. Bruk hendene (gjerne hansker) for å fordele sausen godt.

Gresskarbitene ble øverført til en bakeplate med bakepapir og dekket helt med aluminiumsfolie. Gresskaret ble stekt ved 240 grader C i 15 minutter. Da ble folien fjernet og gresskaret stekte videre ved 220 grader C i 25-30 minutter.

I mellomtiden ble tahinisausen laget. 2 spiseskjeer tahini ble pisket sammen med saften av 1/2 lime, 2 spiseskjeer soyasaus og 2 spiseskjeer akasihonning. Hvis du har veldig tykk tahini slik som jeg hadde må du tilsette ca 1 spiseskje vann i tillegg så sausen ikke blir for tykk.

Ved servering ble gresskarbitene lagt på en tallerken og litt tahinisaus ble fordelt over. Hakket koriander og finhakket vårløk ble drysset over og litt olivenolje ble ringlet over til slutt. Har du tahinisaus igjen kan den brukes til andre ting, den er rågod til kylling for eksempel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s