Biffgryte med kardemomme og appelsin

Høyrygg fra storfe er herlig på mange måter- det er billig og det blir mørt og det har en kraftig deilig smak. Betingelsen for å lykkes med høyrygg er at du bruker tid. I oppskriften her er det tilsatt smaker som appelsin og kardemomme, men også fiskesaus og soya og resultatet ble en intens smakopplevelse. Gryta kan lages i god tid før du skal servere den, gjerne dagen før, ja to dager før ogsså..

Dette brukte jeg (til 4 personer):

1 stykke høyrygg med bein, ca 1 kilo

olje til steking

1 hakket rødløk

skallet og saften av 1 appelsin

2 spiseskjeer eplecidereddik

2 fedd hvitløk, revet

2 teskjeer malt kardemomme

2 teskjeer brunt sukker (evt sukrin gold)

2 teskjeer grov pepper

salt

1 teskjee fiskesaus

1 teskje soya

2 laurbærblader

7 dl oksekraft eller oksebuljong

en bukett med fersk rosmarin, timian og salvie- har du ikke ferske urter bruk 1 teskje tørket av hver urt

Slik gjorde jeg:

Kjøttet ble skåret løs fra beina og delt i biter på ca 2×2 cm. Bitene ble lagt i en bolle og blandet med grov pepper og 1 teskje vanlig salt. 2-3 spiseskjeer olje ble varmet i en panne. Da oljen såvidt begynte å ryke ble kjøttbitene brunet raskt på alle sider. Brun i flere omganger avhengig av hvor stor panne du har. Kjøttbitene ble lagt over i en gryte.

Tilsatte løken og hvitløken til pannen og rørte godt. Etter et par minutter ble saften fra appelsinen tilsatt og pannen ble kokt ut. Resten av ingrediensene, bortsett fra urtene, ble så tilsatt og blandet med løken.

Etter et oppkok ble alt overført til gryta med kjøttbitene. For å få best mulig kraft ble beina lagt på toppen av kjøttet og gryta fikk koke under lokk i ca 3 timer. Sjekk at det er væske i gryta hele tiden.

Da kjøttet var mørt ble urtebuketten tilsatt og alt fikk småkoke videre uten lokk til sausen var redusert og hadde tyknet litt.

Rotfrukter skåret i staver/biter ble plassert oppå bakepapir i en ovnsfast form. Litt olje og en yuzu vinaigrette ble ringlet over sammen med litt grov pepper og flaksalt. Alt ble blandet og grønnsakene ble bakt i ovnen ved 200 grader C i ca 1 time, tiden er avhengig av hvor myke du vil ha dem. Tilsett gjerne noen friske urter hvis du vil- jeg er fan av timian..

Biffgryten ble servert med kokte poteter og de bakte rotgrønnsakene. Kjøttet og sausen har en intens smak som bare må oppleves..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s