Varmende gryte med langtidskokt lam

Lam kan tilberedes på mange måter og jeg er stor fan av gryter med forskjellige smaker. De kan lages i god tid på forhånd, de kan fryses, de passer seg selv, de smaker stort sett alltid himmelsk- ja, det er bare fordeler med gryteretter selv om det tar litt tid å lage dem. Mye av den tiden kan du imidlertid bruke til å gjøre noe annet..

Denne gryta er laget av lammebog, min favorittdel av lammet og smaksatt med krydder fra Midt-Østen. Den ble laget til en vennegjeng og fraktet med bil i 40 mil før den ble servert med kokte poteter…

Dette brukte jeg (til 8-10 personer):

2 kilo lammebog i store biter- ta med bein

1 teskje cayennepepper

1 teskje grov pepper

1 teskje salt

1.5 teskjeer malt spisskummin

3 teskjeer malt koriander

2 teskjeer fennikelfrø

2 spiseskjeer tomatpuré

1 stor løk, finhakket

6 dl kyllingkraft/buljong

150 gram tørket aprikos i biter

1 boks hermetiske tomater, knuste

2 hele kanelstenger

2 teskjeer revet fersk ingefær

Skallet av en syltet sitron (evt kan du rive skallet av en fersk sitron)

Fersk hakket koriander

Slik gjorde jeg:

Den malte korianderen, spisskumminen, fennikelfrøene, cayennepepperen, saltet og den grove pepperen ble blandet i en skål. Kjøttbitene ble tilsatt til krydderblandingen og dekket med denne. Brukte hendene til dette.

Kjøttet ble deretter brunet på alle sider i litt olje i en varm panne. Gjorde dette i 3 omganger. Kjøttet ble overført til en stor gryte. Tilsatte deretter løken og tomatpuréen til panna og reduserte varmen litt. Blandet godt og stekte løken til den var myk. Det er viktig å røre så ikke løken brenner.

Litt av kraften ble så tilsatt sammen med aprikosene, de hermetiske tomatene, kanelstengene, den revne ingefæren og sitronskallet (bruker du syltede sitroner så er det bare skallet du bruker). Det hele ble kokt opp og helt over kjøttet i gryten.

Resten av kraften ble tilsatt direkte i gryten og blandingen fikk et oppkok før lokket ble satt på. Kokte ved svak varme i ca 3 timer. Da tok jeg av lokket og kokte videre til sausen begynte å tykne.

Ved servering ble hakket koriander drysset over. Du kan også bruke hakket bladpersille. Vi var mange som spiste denne kvelden og jeg glemte helt å ta bilde av det ferdige produktet. Jeg har imidlertid laget tilsvarende hjemme og serverte da med potetmos- du kan også bruke couscous, bulgur eller ris til. Og en lett rødvin 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s