Ovnsbakte gulbeter med løk og balsamico

Nå er tiden for ferske beter. Rødbeter er godt, men gulbeter er etter min mening enda bedre. Den er mildere og kanskje litt søtere enn sin røde søster og den mangler jordsmaken som ferske rødbeter ofte har. Her har de fått følge av helstekte små rødløk og hvitløksbåter og dryppet med en balsamicoglasur før servering. Retten passer godt til stekt fisk og stekt lyst kjøtt. Den kan også serveres som en egen rett.

Som tilbehør til 4 personer plasserte jeg to store gulbeter (bruk flere om de er små), endel små rødløk og fedd fra en hel hvitløk, alt med skall på, i et ovnsfast fat og dekket alle grønnsakene med olje. Du kan selvsagt bruke vanlig rødløk også.

Grønnsakene ble bakt i ovnen ved 180 grader C i ca 1 time og 20 minutter. Tiden avhenger av størrelsen på betene. Stikk i dem med en spiss kniv. Den skal komme inn mot midten men det gjør ingenting om den møter litt motstand.

Da grønnsakene var ferdige la jeg dem over på et fat. 1/2 dl grønnsaksbuljong (evt 1/2 dl vann kokt opp med 1 grønnsaksbuljongterning) tilsatt 2-3 spiseskjeer balsamico eddik og noen hakkede blader timian ble kokt opp og tilsatt formen grønnsakene var bakt i. Alt ble helt over i en gryte og væsken ble redusert til den ble seig og sirupsaktig.

Grønnsakene ble skrelt, betene delt i mindre biter og alt ble lagt på et serveringsfat.

Ved servering ble balsamicoglasuren dryppet over. Retten kan serveres lunken eller romtemperert. Glasuren forsterker sødmen fra betene, løken og hvitløken. Retten er veldig god også uten følge av kjøtt eller fisk. Strø over litt flaksalt og grov pepper og server. Pynt eventuelt med feks fersk timian.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s