Svinekjaker kokt lenge i øl

Kjaker er billig og utrolig god mat. De krever lang koking, men da blir de til gjengjeld så møre at kjøttet så og si smelter på tungen. Koker du dem i mørkt øl tilsatt litt grønnsaker og urter/krydder, får du også en saus i tillegg som er svært smaksrik. Til denne maten passer det godt med potetmos eller som her, en mos av selleri og pastinakk.

Dette brukte jeg (2-3 personer):

4 svinekjaker

2 dl mørkt øl

2 dl kraft eller oksebuljong

1 gulrot

1 liten løk

4 fedd hvitløk

1 purre

1 rød chili

ca 1 spiseskje revet fersk ingefær

2 stjerneanis

1 ts fennikelfrø

2 kvister frisk timian

noen blader salvie

1 ss fibersirup (eller brunt sukker)

salt og grov pepper

1 drøy spiseskje kaldt smør i terninger

Kjakene ble krydret med salt og grov pepper og vendt i mel før de ble brunet på begge sider i olje i en varm panne. Etter bruning ble de overført til en ovnsfast gryte.

Gulerot, løk, purre, chili og hvitløk ble kuttet i biter og stekt litt på den samme pannen før urtene ble tilsatt. Stekte videre i 2-3 minutter under røring før øl, revet ingefær, fibersukker, fennikelfrø og anis ble tilsatt. Det hele fikk koke i ca 4 minutter før kraften ble tilsatt og alt ble helt over kjøttet i gryten.

Lokket ble satt på gryten som ble satt inn i ovnen ved 140 grader. Der sto den i 4 timer. Da var kjakene møre. Kraften ble silt gjennom en melsikt og redusert til ca halvparten. Da vil sausen tykne litt. Smak til med salt og grov pepper og pisk inn det kalde smøret- sausen blir enda litt tykkere og blank og rund i smaken. Legg kjakene tilbake i sausen og hold dem varme.

Rot mosen ble laget ved å koke biter av en halv sellerirot sammen med biter av en stor pastinakk. For å få en litt fastere mos kokte jeg også et par poteter i biter i samme gryten. Da rotgrønnsakene var møre helte jeg av vannet, tilsatte et par spiseskjeer kaldt smør og kjørte alt til en mos med stavmikseren. Du kan justere tykkelsen med melk eller fløte. Min erfaring med sellerirot er at det ikke er nødvendig med noe væske i mosen. Smakte til med salt og grov pepper.

Drysset over litt koriander ved servering- det passer godt med øl til denne retten og det smaker himmelsk….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s