Røkt fjellørret med fennikel, agurk og hollandaise

Dette er en nydelig forrett som er inspirert av en oppskrift fra bladet «Mat fra Norge». Fisken kan serveres varm, lunken eller romtemperert. Fisken er røkt forsiktig i en røykeboks som fikk varme fra gassgrillen med lokket nede. Når du skal røyke fisk (og kjøtt) er det viktig at den saltes først, mengde og tid er avhengig av størrelsen og tykkelsen på filétene. Som saus har jeg her brukt en ferdig hollandaise som jeg bare har varmet (kartong fra Jacobs utvalgte).

Slik gjorde jeg:

1 fjellørret på ca 1 kilo ble filetert og filétene ble delt i to. Like deler salt og sukker ble blandet (feks 2 spiseskjeer av hver) og blandingen ble drysset over fiskestykkene på kjøttsiden. Fisken ble saltet i 25 minutter og deretter skylt godt og tørket med papir. La deretter filétene med skinnsiden opp på aluminiumsfolie og alt ble lagt på risten oppi røykeovnen som var fyrt opp med bøkeflis og en einerkvist. Fisken ble røkt i 10 minutter. I mellomtiden ble stekeovnen varmet opp til 65 grader og etter røkingen ble filetene overført til en stekeplate med bakepapir med skinnsiden opp og bakt til skinnet lett løsnet. Det tok ikke mange minuttene og har du mindre fisk kan det være den er ferdig etter røkingen.

Tilbehør: 1/4 fennikel ble skåret i tynne skiver (bruk mandolin hvis du har det) og lagt i en plastpose sammen med en stjerneanis som forsterker anissmaken. Fylte opp med kaldt vann, knyttet posen og la den i kjøelskapet til fennikelen skulle brukes. Du kan også legge den i isvann. Dette bør stå kaldt i minst 1 time. Fennikelen blir da veldig sprø og knasende-

1 agurk ble skrelt, delt i to og frøene ble fjernet. Skrellet og frøene ble kjørt i en blender og silt gjennom en melsikt for å få ut saften (jeg har ingen juicer). Agurken ble skåret i skiver på ca 3 mm’s tykkelse. Agurksaften ble blandet med 2 spiseskjeer friskpresset sitronsaft, 1 dl eplejuice og 2 spiseskjeer olivenolje. Smakte til med salt. Fordelte agurkbitene i et fat og helte over dressingen. Agurken fikk trekke mens fisken ble tilberedt.

Til servering ble skinnet fjernet fra fisken som ble fordelt på tallerken sammen med avrent sprø fennikel og marinerte agurkbiter. Dertil varm hollandaise saus og et glass hvitvin, gjerne en tørr riesling eller en spansk albariño. En frisk eplemost er også knallbra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s