Sprø andelår med sursyltede stikkelsbær og spicy squash

Andelår som er kokt i fett (konfitert) er lettvint mat enten dere er to eller flere. Det tar litt tid å lage, til gjengjeld kan du lage dem i forveien og bare varme dem når tiden er inne. Andelår er også relativt billig i innkjøp og har kjøtt med mye smak. Når du lager andelår på denne måten er det viktig at du salter dem en god stund før du drukner dem i enten andefett hvis du har det tilgjengelig eller en nøytral olje eller en blanding slik jeg har gjort her. Hvis du ikke har utstyr til å lage lange tynne bånd av squash, kan du skjære squashen i små terninger istedenfor- det går like bra. Du bør beregne minst et lår pr person avhengig av størrelsen på lårene og type måltid (hvor mange retter).

Andelår (2 personer):

En form som passet til 2 lår ble dekket med grovt salt. Oppå saltet fordelte jeg skiver av 2 hvitløksfedd, revet skall av 1 appelsin (bare det gule) og kvister av timian. Deretter la jeg lårene tett sammen oppå dette og fordelte et tynt lag med grovt salt oppå lårene. Formen ble dekket med plast og sto i kjøleskapet over natt.

Neste dag skylte jeg lårene og tørket dem og la dem i et ovnsfast fat av passende størrelse. Jeg hadde et glass med andefett som jeg smeltet i mikrobølgeovnen og helte over lårene. I tillegg toppet jeg opp med rapsolje slik at lårene var så og si dekket med fett.

Lårene sto i ovnen ved 130 grader C i ca 2,5 time. Kjøttet skal løsne fra beina. Hvis du ikke skal bruke dem med en gang avkjøler du lårene i fettet og setter det kaldt. Rett før servering steker du skinnsiden i en tørr panne. Er lårene blitt kalde så snur du dem etter at du har stekt skinnsiden og legger dem med skinnsiden opp i et passende ovnsfast fat. Tilsett litt vann og la lårene bli gjennomvarme ved 200-210 grader.

Sursyltede stikkelsbær:

100 gram stikkelsbær

50 gram sukker eller sukrin

50 gram hvitvinseddik

50 gram hvitvin eller eplejuice

saften og revet skall av 1/2 lime

6 svarte pepperkorn

1 liten teskje sennepsfrø

1 klype flaksalt

Blandet alle ingrediensene bortsett fra bærene i en liten gryte og kokte opp med litt røring slik at sukkeret ble oppløst. Tilsatte bærene og kokte opp igjen. Tok gryta vekk fra varmen og lot alt bli avkjølt. Silte av bærene og kokte inn væsken slik at den ble sirupslignende.

Spicy squash (2 personer):

1 knust hvitløksfedd

1/2 hakket rød chili

1 medium squash, lange tråder eller små terninger

flaksalt og grov pepper

olje til steking

Varmet oljen i en panne og tilsatte den knuste hvitløken. Rørte litt rundt til den var gyllenbrun og tok den så bort. Den skal bare gi smak til oljen. Tilsatte den hakkede chilien og lot den steke i oljen bitte litt, ca 30 sekunder. Tilsatte squashen og rørte den sammen med chilien. Squashen skal ikke koke, da mister den fuktighet. Dette gjøres raskt og rett før servering.

Ved servering legges et lår sammen med de syltede stikkelsbærene og squashblandingen på tallerkenen og stikkelsbærsirupen helles over bærene. Det smaker utrolig godt og du får bare lyst på mer og mer-

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s