Lammegryte av får-i-kål kjøtt

Vanligvis bruker jeg bogstykker av lam når jeg lager lammegryter. Nå trengte jeg plass i hyttefryseren som ikke er veldig stor, og tinte derfor en pakke med får-i-kål kjøtt som oftest består av mange forskjellige stykker, bog men også ribbe- og nakkestykker med mye hinner osv. Derfor kokte jeg først kjøttet lenge sammen med noen grønnsaker for å få en god saus og renset kjøttet for bein og hinner og fett før jeg laget ferdig gryten med nye grønnsaker.

Dette brukte jeg (nok til 3 personer):

Til koking av kjøtt:

1 kg lammekjøtt

1 stykke sellerirot i grove biter

1 gulerot i grove biter

1 eple i biter

1 løk i grove biter

2 tomater delt i to

vann

Til selve lammegryten

Ferdigkokt kjøtt

2 gulerøtter

Et stykke sellerirot

Kraften fra det første trinnet

Slik gjorde jeg:

Kjøttstykkene ble brunet i litt olje på sidene der det var mulig og overført til en ovnsfast form

Grønnsakene inkludert eplet ble stekt i fettet fra kjøttet

2-3 dl vann ble tilsatt og alt ble kokt et par minutter

De stekte grønnsakene og væsken ble helt over kjøttet. Krydret med salt og grov pepper og litt fersk basilikum.

Lokket ble satt på og gryten/det ovnsfaste fatet ble satt inn i ovnen ved 110 grader. Kjøttet kokte til det falt fra beina, ca 4 -5 timer. Da var grønnsakene ganske bløte. Kjøttet ble avkjølt og renset for bein, sener, hinner og det meste av fettet. Kraften ble silt gjennom en melsikt og grønnsakene ble most gjennom sikten.

Selve lammegryten ble så laget ved at kjøttbitene og den silte kraften ble hellt tilbake i gryten. Grove biter av sellerirot og gulerøtter ble tilsatt og gryten sto ved 175 grader i ca 30 minutter- det er avhengig av hvor mye kokt du vil at grønnsakene skal være. Blir sausen litt tynn kan du jevne den med litt maizena.

Dette tar litt tid. Det er imidlertid verdt det og det er ikke så mye arbeid, det er mest venting hvor du kan gjøre andre ting. Det smaker himmelsk med hjemmelaget potetstappe til men er du fan av ris o.l. går det også fint. Også rødvin eller en litt fet hvitvin…..Velbekomme!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s