Tomat og vanilje chutney

den

Chutney stammer fra India og består av syltede frukter og krydder og benyttes mest som tilbehør til salte retter. Denne chutneyen er laget på tomater, søt paprika, vanilje og chili og gir en flott blanding av sødme og syrlighet med et sting av chili. Den passer perfekt til hvit fisk eller som her, til stekte kamskjell. Det er viktig at du bruker tomater med mye smak- så bruk nesen og lukt godt på dem i butikken før du velger.

Dette brukte jeg:

5 store klasetomater

1 søt rød paprika

1-2 laurbærblader

1/2 chili (hvis den er stor så bruk 1/4)

1/2 dl eplecidereddik

1 klype flaksalt (ca 1/4 ts)

1/4 dl sukker

1/2 ts vaniljeekstrakt eller en halv vaniljestang

Tomatene ble delt i 8, paprikaen ble renset for frø og hvite hinner og skåret i små stykker. Chilien ble renset for frø og hvite hinner, delt i to på langs og skåret i tynne skiver. Alt ble samlet i en gryte. Tilsatte laurbærblad, vanilje og eplecidereddik. Bruker du vaniljestang så skrap ut kornene og ha oppi, men bruk også resten av stangen til kokingen. Kokte opp og la på lokk. Skrudde ned varmen og lot det hele syde i ca 30 minutter. Tilsatte da sukkeret og saltet og kokte videre uten lokk til væsken var kokt inn noe.

Disse tomatene var nok litt vandige så jeg silte hele blandingen og kokte inn væsken som rant igjennom til en tykk grøt som jeg rørte inn i tomatblandingen igjen. Det tykner også litt når det avkjøles.

Du kan helle den varme blandingen på rene glass og oppbevare dem i kjøleskapet. Eller du kan fryse ned i porsjoner. Chutneyen smaker best romtemperert.

Denne gangen ble den servert med kamskjell som ble grillet 1-2 minutter på hver side og krydret med salt og pepper. En enkel smårett hvor chutneyen kan lages på forhånd og du bare må steke skjellene rett før. Husk en klatt creme fraich til..

Jeg liker denne chutneyen så godt at jeg må passe på å ikke spise altfor mye rett fra skåla….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s