Kalvefilét med stekt vårløk og spicy urtesaus

den

Som jeg har nevnt før er jeg så heldig at jeg av og til får kjøtt i gave av en bekjent. Denne gangen kom det 900 gram med ytrefilet av kalv med litt fett på oversiden. Dette fettet er med på å gjøre kjøttet, som er veldig mørt i seg selv, saftig. DEt er ikke nødvendig å langtidssteke en ytrefilet- likevel har jeg gjort det her fordi jeg syntes det alltid gir flott kjøtt og det er også praktisk når du har gjester og kanskje mange retter. Karamelliserte vårløk er fantastiske på smaken, noen syntes de er litt vanskelige å spise når de stekes så godt som her… Den grønne kalde sausen stammer fra Argentina og Uruguay og kalles chemichurri. Den brukes mye til grillmat. Sausen inneholder oftest persille og oregano, sistnevnte er her erstattet med koriander. Sausen kan lages ferdig i god tid på forhånd.

Dette brukte jeg (4 personer):

900 gr kalv ytrefilet

salt og grov pepper

2 bunter vårløk

smør

Til sausen:

2 potter koriander

1 bunt geovhakket storbladet persille (ikke bruk vanlig persille)

1 grønn chili renset for frø og hinner og skåret i biter

1 kinesisk hvitløk, evt 3-4 fedd av vanlig hvitløk

1 liten skje eplecidereddik

Saften av 1/2 lime (er den tørr bruk hele limen)

ca 1 dl olivenolje

Slik gjorde jeg:

Det er viktig at kjøttet er romtemperert. Fettlaget ble snittet med en skarp kniv og hele kjøttstykket ble gnidd inn med grov pepper. Kjøttet ble brunet på alle sidene i en varm grillpanne


Kjøttet ble plassert i stekeovnen ved 65 grader og sto der i 6-7 timer. Da var kjernetemperaturen 63 grader. Kjøttet ble tatt ut ca 20 minutter før servering og dekket med aluminiumsfolie før det ble skåret opp.

Alle ingrediensene til sausen kjørt i en foodprosessor til en grov saus.

For å få ønsket konsistens måtte jeg tilsette noen dråper olivenolje. Sausen ble smakt til med salt og pepper. Den skal være frisk med smak av urter og hvitløk og du skal ane chilien i ettersmaken.

Vårløkene ble renset, men mye av det grønne ble beholdt. De ble lagt i en liten langpanne med noen skiver smør over og et dryss med flaksalt. De ble stekt midt i ovnen ved 200 grader i ca 15 minutter. Til tross for den fantastiske smaken mente noen at de var stekt for lenge så man må prøve seg litt frem.

Dette tilbehøret kan selvsagt brukes til annet type stekt kjøtt også, vårløken kan lages på grillen og sausen er holdbar et par uker i kjøleskapet.

En lett og saftig rødvin eller øl smaker godt til.

Velbekomme


Én kommentar Legg til din

  1. Målfrid sier:

    Dette så fantastisk godt ut , og smart tilberedning når man har gjester. Må prøves 👍
    Det e ikkje alltid liga lett å få tak i kalv i Stavanger men eg får forsøke Idsøe eller Håland Kjøtt 😊

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s