COUSCOUS SALAT MED HAVETS FRUKTER

Dette er en salat som passer godt på en buffét. Den er fast innslag på 1. juledags lunsjen vår. men den er også ofte å finne på et lunsjbord om sommeren. Den blir best om couscousen som er grunnstammen her, lages dagen før så kan man bare røre inn de edlere ingrediensene samme dagen den skal spises.

Det er litt vanskelig å si hvor mange personer denne porsjonen rekker til- det kommer an på hvor mange andre retter du har i tillegg. Salaten holder seg i kjøleskapet noen dager, det er holdbarheten på skalldyrene du bruker som bestemmer.

Er du glad i skalldyr og det litt syrlige kombinert med litt sting av det sterke, vil du elske denne salaten.

Dette brukte jeg:

3 sitroner

0.5 l hønsebuljong

2-3 ts harissa paste (du kan bruke tabasco)

200 g kokt couscous (tilsvarer ca 80 gr tørr couscous)

1 rød løk, grovhakket

2-3 fedd hvitløk, finhakket

1 bunt storbladet persille (ikke bruk vanlig persille), finhakket

1 bunt koriander, fihakket

reker, blåskjell, krepsehaler (mengde etter hjerte og pengepung, unngå reker i lake, de blir for dvaske)

3 ss god olivenolje

salt, pepper

Slik gjorde jeg:

Jeg startet med couscousen som først ble kokt etter anvisning på pakken. Skallet og saften fra 2 sitroner, hønsebuljongen og harissaen ble blandet og tilsatt til couscousen. Blandingen må stå i minst 2 timer. Couscousen skal trekke til seg så mye som mulig av væsken og får da en deilig smak av sitroner og harissa. Jeg pleier å la det stå over natt på benken. Hvis den er litt våt når jeg skal bruke couscousen, siler jeg den i en melsikt. Ta vare på væsken. Det er viktig at couscousen ikke blir tørr- isåfall kan du tilsette litt mer væske.

Til servering: Persillen og korianderen finhakkes og tilsettes couscousen sammen med skalldyr, løk, hvitløk og olje. Smak til med salt og pepper. La det stå i minst 15 minutter for å trekke.  Smak deretter til på ny om du må tilsette mer salt og pepper.

I denne salaten har jeg bare brukt reker som skalldyr. Salaten er her i en skål- imidlertid er det utrolig flott å bruke et litt flatt fat og forme couscousen som en kjegle, Ta tynne strimler av rød paprika, legg dem som pynt oppover kjeglesiden. Pynt også med skiver av den siste sitronen.

Som nevnt kan du godt lage denne salaten en stund på forhånd. Couscous trekker til seg mye fuktighet, så hvis den blir stående for lenge før du legger den opp på fat, er det bare å tilsette mer av en blanding med hønsebuljong og sitronsaft. Den må IKKE være tørr.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s