Helstekt lammesadel

20181106_135433

Lammesadel er et stykke fra ryggen som inneholder 2 ytre- og 2 indrefileter, altså to utrolig møre deler. Den sadelen som jeg har brukt her er fra villsaulam og de er mye mindre enn vanlige lam. De er kun på 12-13 kg mens vanlige norske am vanligvis er på rundt 20 kg. Dermed er lammesadelen ganske liten og ikke mat til flere enn 2. Du kan selvsagt skjære ut filetene og bruke dem direkte. Jeg foretrekker å steke hele stykket for å få kjøttet mest mulig saftig. Sadelen kan gnis inn med krydder og urter etter smak.

Slik gjorde jeg:

Det er noen tynne sener på kjøttsiden som jeg fjernet. 1 rød hakket chili, blader fra 3-4 stilker fersk rosmarin og 3 fedd hakkede hvitløksfedd ble kjørt sammen med litt rapsolje og salt og pepper i en liten blender til passe konsistens. Blandingen ble gnidd inn i fettet på oversiden av sadelen (skjær noen snitt i fettet). Dette kan godt gjøres i god tid på forhånd så blir smakene mer fremtredene.

Kjøttet ble plassert på en seng av et par gulerøtter i skiver, et par små rødløk i skiver, litt rosmarin og noen halve cherrytomater. Litt olje ble ringlet over. Et steketermometer ble stukket inn i ytrefileten. Formen sto i ovnen ved 175 grader Celsius i ca 30 minutter til kjernetemperaturen på kjøttet var i underkant av 70 grader Celsius. Har du et større stykke vil det nok ta lengre tid. Kjøttet ble så tatt ut og fikk hvile i ca 15 minutter.

20181106_135512

Med en skarp kniv skar jeg ut filetene, først ytrefiletene med fettet på, deretter indrefiletene. Følg midtbenet med kniven.

20181103_200025

Som bildet viser har kjøttet en flott farge. Før servering ble det brunet raskt på en varm panne i smør/olje og deretter lagt på grønnsakssengen.

20181106_135541

Det er ingenting i veien for å legge potetbåter eller små poteter i formen også. Denne gangen stekte jeg poteter i en egen form. Det danner seg en veldig god kraft i formen som blir en skysaus.

Supergodt-

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s