Komla med dott

den

Du har sikkert vært utsatt for at en sang dukker opp i hodet uten forklaring og blir der en stund. En av de sangene som oftest dukker opp hos meg er Stavangervisen «Komla med dott i» med tekst av August Mauritzen, introdusert i familien av Borghild. Jeg er opprinnelig fra Stavanger og er oppvokst med jevnlige inntak av komler som ble servert med salt lammekjøtt, pølser og kålrabi kokt i kjøttkraften. Servert med skummet kulturmelk!

Jeg er også oppvokst med mat laget fra bunnen, noe jeg er veldig opptatt av selv også. Nå må det sies at det er litt styrete og arbeidskrevende å lage komler så da mor gikk god for et komlemel som kom på markede for noen år siden- fra Stangeland Mølle– ble all ting mye lettere

20180501_130335

Oppskriften på pakken sier at til 8-10 komler skal du bruke et halvt kilo mel og ca 6 dl vann. Her må man prøve seg litt frem, det kommer an på hvor faste du liker dem. Personlig bruker jeg litt mer vann. Alt blandes til en grøt og får svelle i 10 minutter.

20180501_130329

Kjøttet er kokt på forhånd, du kan gjerne bruke svinekjøtt, men det må være salt. Komlene ble formet med våte hender og en våt stor skje. En bit bacon ble puttet inn i hver komle. Du kan også bruke salt flesk eller fett fra lam. Komlene ble tilsatt den kokende kjøttkraften (kjøttet er tatt ut) og det heter at de skal koke til de flyter opp. Jeg koker dem litt ekstra utover det.

Når komlene er ferdig kokte tilsetter jeg kålrabi i litt store biter pluss kjøttet og noen pølser (vossakorv er best) og lar gryta blir avkjølt. Her i huset syntes vi at komlene blir best når de har vært kalde og deretter blir varmet opp igjen. Server med smeltet smør. Tradisjonen vår er som sagt å servere komler med skummet kulturmelk- dog er ikke øl og en lille en å forakte heller.

Prøv da vel!!!

20180501_195117

 

 

2 kommentarer Legg til din

 1. Hedii R Moholt sier:

  Komle skal jeg jammen forsøke meg på, mannen min liker det veldig godt, En gang må være den første (takk for påminnelsen til denne gode, litt tradisjonelle matretten)

  Heidi

  Liker

  1. Hei Heidi

   Det er hyggelig at du vil prøve komle- det er jo mye lettere med dette melet enn det var tidligere. Lykke til (du får vente til det blir litt kaldere i været!!)

   grethe

   >

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s