Villreker med kamskjell og stekte grønnsaker

Etter hva jeg har forstått gjennom media så er scampi – som visstnok egentlig heter tigerreker eller kongereker (scampi skal være det samme som vår norske sjøkreps)-  allment kjent som en versting innen matproduksjon. Det gjelder «scampi» som da kommer fra oppdrettsanlegg. For å få plass til anleggene hogges mangroveskogene ned. Mangroveskogene er tropiske planter og trær som står i kystsonen der hvor ferskvann fra elver renner ut i havet. Mangrovetrærne tåler ekstreme forskjeller i saltholdighet og skaper helt unike kystøkosystemer. I tillegg til å opprettholde et fantastisk dyre- og planteliv, forhindrer de at kystsonen blir vasket vekk i havet. Det er vist at kystområder hvor mangroveskogene er hogget vekk, er mer sårbare og utsatt for stormer og tsunamier (Ref: marinbiologene). I tillegg er det andre problemer som bruk av tvilsomme miljøgifter for å bekjempe algevekst, parasitter og bakterier i anleggene som kan føre til miljø- og helseproblemer, både for dyrelivet, men også for menneskene som bor og jobber der. Barnearbeid og slavelignende arbeidsforhold i forbindelse med oppdrettsanleggene er også antydet. Flere restauranter har fjernet «scampi» fra menyen. Det skal dog nevnes at det er i følge marinbiologene er mulig å finne miljøsertifiserte «scampi» i norske butikker, dvs reker som er fanget med trål eller reker fra anlegg som oppfyller strenge miljøkrav til oppdrettsnæringen.

Det finnes et veldig bra alternativ til «scampi» i frysedisken, nemlig argentinske villreker som er fisket i iskaldt vann utenfor Patagonia i Argentina og frosset ned rå direkte på båtene. Store flotte reker som også kan spises rå. Det beste er å tine dem i kjøleskap over natt. Jeg renset dem ved å ta av hodet, beina og deretter skallet ned til siste haleledd. Deretter skar jeg dem opp i ryggen og dro ut ut tarmen.

Forrett til 2 personer:

3-4 reker pr person

2 kamskjell pr peson (her er brukt frosne kamskjell som også er tint langsomt)

1 stor sjalottløk, finhakket

1 fedd hvitløk, finhakket

3-5 cm squash, delt i små biter

6 soltørkede tomater i strimler

litt sitronsaft

olivenolje

salt og pepper

20180207_083113

Grønnsakene fikk surre i oljen på middels varme til løken var myk og blank. Hvitløk tåler ikke sterk varme, den brenner veldig fort, så pass på. Grønnsakene ble smakt til med salt og pepper, og noen dråper sitronsaft. Blandingen ble fordelt på to tallerker.

Rekene og kamskjellene ble pepret og saltet litt og stekt i olje ved litt høyere temperatur enn grønnsakene- her gjelder mer hurtigsteking så ikke kjøttet blir seigt- et par minutter på hver side.

20180207_083047

Reken ble fordelt oppå grønnsaksblandingen og kamskjellene ved siden av- enda noen dråper sitronsaft ble klemt over. Aioli og loff ble servert ved siden av.

Disse villrekene er fantastisk gode og blir de behandlet riktig kan de faktisk måle seg med sjøkreps. Sødmen fra kamskjellene passer veldig godt til. Det gjør også en mineralsk fruktig hvitvin 🙂

20180207_082923

 

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s