Risotto med store reker, sitron og urter

Denne risottoen er superfrisk og lett. Vanligvis innholder risotto både en god del smør og revet parmesan, noe som gjør at den blir ganske mektig. Det er ikke så lett å få til en perfekt konsistens på risotto- den skal være kremaktig og litt flytende og risen skal ha en bitteliten kjerne slik at du får tyggemotstand. Vanlig ris kokes i en gryte med vann til vannet er absorbert mens risotto kokes i en litt vid panne eller gryte mens du tilsetter litt væske om gangen. Da frigjøres stivelsen i risen og det dannes en herlig fløyelsaktig saus og riskornene blir myke, men altså med denne lille harde kjernen. Det aller beste er å bruke rundkornet ris som er beregnet til risotto og det er viktig at du tilsetter varm væske og ikke kald.

Dette brukte jeg (4 personer):

1 pose rå scampi med skall, tinte

1 rød chili uten frø og hinner, delt i to

ca 50 gram smør

1 finhakket løk

300 gram risottoris (feks arborio)

1 lite glass hvitvin

ca 1 liter fiskebuljong (evt kyllingbuljong)

skall og saft av 1 sitron

friske urter etter smak, jeg brukte rosmarin og timian

Slik gjorde jeg:

Rekene ble renset (fjernet tarmen fra ryggen) og satt til side. I en gryte varmet jeg 2 spiseskjeer rapsolje. Skallet fra rekene ble stekt i oljen sammen med den ene halve chilien som var skåret i skiver, til rekeskallet ble rødt. Da tilsatte jeg buljongen og kokte på svak varme i ca 20 minutter.

Smøret ble smeltet i en ikke for varm panne. Tilsatte løken og rørte den inn i det smeltede smøret. Kokte løken under røring til den var myk, men ikke stekt- det tok ca 8 minutter. Deretter ble risen rørt inn og det er viktig at den blir helt dekket av smøret. Rørte hele tiden og risen ble litt skinnende og litt gjennomsiktig i kantene. Tilsatte et glass vin og kokte til all vinen var fordampet. Da var det på tide å tilsette en øse av den varme kraften og røre den inn i risen. Kokte ved middels varme til væsken var absobert av risen. Fortsatte med å tilsette en øse om gangen til ca halvparten av kraften var tilsatt. Rørte da inn rekene sammen med de finhakkede urtene og fortsatte med kraften. Da rekene hadde skiftet farge og risen var passe kokt, tilsatte jeg sitronsaft, finhakket chili og litt olje. Rørte alt sammen og tok pannen vekk fra varmen slik at risen fikk hvile litt før servering. Toppet med revet sitronskall før servering.

Det smakte utrolig godt av sitron og skalldyr- håper du prøver.

Én kommentar Legg til din

  1. Grethe Hoel sier:

    Risotto med reker – en deilig rett.
    Her ble det lørdagsmat med hvitvin.

    Liker

Legg igjen en kommentar