Marrokansk lamme og linsegryte med pastinakkpuré.

På grunn av den mørke kjøttbuljongen som brukes i denne gryta får det meste i gryta en mørk farge. La deg ikke lure- smakene er helt vidunderlige. Jeg har brukte får-i-kål kjøtt fra bogen her som er skåret i grove biter og beina er beholdt for å gi en ekstra dyp smak. Kjøttet trenger litt koketid, men da kan du gjøre noe annet kjekt. Kjøttet gnis inn med en krydderblanding på forhånd- lag gjerne en større porsjon enn det som er angitt her og oppbevar i kjøleskapet. Den kan brukes på annet kjøtt også, ja sågar kylling.

Dette brukte jeg (4-6 personer):

Krydderblanding:

1 teskje malt spisskummin

1 teskje malt koriander

1 teskje gurkemeie

1 teskje flaksalt

1 spiseskje fennikelfrø

bittelitt cayenne (bestem hvor mye du tåler)

2 spiseskjeer olje

Gryte:

1 kilo lammebog i grove biter

1 løk i terninger

1 stor eller to mindre gulerøtter i skiver

1-2 stilker stangselleri i skiver

finhakket fersk ingefær, ca på størrelse med en tommel

1 liter kjøttbuljong

4-6 skrelte poteter i terninger

2 dl tørka grønne linser

3 kanelstenger

3-5 grovhakkede hvitløksbåter

2 laurbærblader

1 neve hakket koriander til servering

Pastnakkpuré:

2-3 skrelte pastinakker

Melk til det dekker pastinakken

1 spiseskje smør

salt og pepper

Slik gjorde jeg:

Blandet alt til krydderblandingen til en paste og fordelte den på kjøttbitene. Hvis du har mindre biter uten bein kan du blande alt sammen i en bolle slik at bitene er godt dekket med krydder.

Løken, hvitløken, gulroten og sellerien ble stekt litt i olje i en panne på middels varme under røring til løken begynte å få litt farge. Tilsatte ingefæren og stekte videre et par minutter. Overførte grønnsakene til en gryte.

Stekte kjøttet i porsjoner til det var brunt på alle sidene og overførte det til gryta. Kokte ut pannen med litt av buljonen og overførte også dette til gryta. Tilsatte linsene, potetene, kanelstengene, laurbærbladene og resten av buljongen til gryta.

Alt fikk småkoke i ca 2 timer til kjøttet var mørt og løsnet fra beina. Pass på at det ikke koker tørt, linsene tar opp endel væske- tilsett i såfall litt vann.

Pastinakkpurèen ble laget ved å koke biter av pastinakken med melk og smør til bitene var ganske myke. Helte av melken, men tok vare på den. Pastinakken ble most med en stavmikser og den varme melken ble tilsatt til ønsket konsisten. Smakte til med salt og grov pepper.

Gryta lukter himmelsk og den kan godt lages på forhånd og varmes opp. Hos oss ble den servert med et dryss av hakket koriander, pastinakkpurè og rødvin..

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar