Lapskaus av pinnekjøtt

Hjemkommet etter ferie i varmere strøk, er det på tide med hverdag og struktur igjen. I det ligger også å få brukt endel av maten som har ligget litt lenge i fryseboksen. Denne gangen var det en porsjon pinnekjøtt fra i fjor. Det ble vannet ut i desember 2016 og frosset ned og glemt. Vanligvis damper jeg pinnekjøtt over bjørkepinner på tradisjonell måte, denne gangen kokte jeg kjøttet i buljong til det slapp beina (ca 3-4 timer). Dvs kjøttet sydet kun ved ca 80-90 gr C. Jeg lot kjøttet avkjøle i kraften før jeg tok det ut og renset det for bein og slinser og fett og delte det så opp i mindre biter. Fettet ble også fjernet fra kraften som også ble benyttet.

I frysedisken får du kjøpt ferdig lapskausblanding med grønnsaker- grønnsakene er ferdig kuttet og det er såre enkelt å lage lapskaus når du har denne blandingen, pluss ferdig kokt kjøtt og kraft. Lapskausblandingen med grønnsaker koster nesten ingenting i forhold til tiden du bruker på å skrelle og å kutte grønnsaker.

Til en stor gryte lapskaus til 4 sultne mennesker brukte jeg to pakker med grønnsaker som ble kokt opp i ca 7 dl kraft (du kan gjerne bruke buljong hvis du ikke har kraft), tilsatte deretter renset kjøtt fra ca 1/2 kg tørket pinnekjøtt som var utvannet i 24 t og kokt som nevnt ovenfor, en god del grov pepper og noen timian- og rosmarinkvister. Det hele kokte i en liten time til potetbitene var melne. Rørte rundt ganske ofte. Smakte til med salt etter at lapskausen var ferdig. Dette blir en tjukk lapskaus og smaker veldig godt sammen med flatbrød. Viktig at det er nok grov pepper.

20171010_181324

For meg som er oppvokst på sør-vestlandet er lam helt klart en favoritt i lapskaus- det er selvsagt også mulig å benytte annet kjøtt 🙂

Velbekomme!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s