Knivskjell på grillen

Knivskjell har som navnet sier knivformede skall. De står rett opp og ned i sanden og lever langs store deler av kysten vår helt opp til Nordland. Likevel er det ikke ofte man finner knivskjell i fiske- og sjømatdisken i butikkene. Vi har spist det flere ganger i Spania der det er ganske vanlig i fiskedisken og faktisk kan disse ha vært norske ettersom mesteparten av det som fanges her i Norge eksporteres til Spania, Portugal og Frankrike. På denne tiden av året hender det at du i helgene kan finne knivskjell i butikker som setter sin ære i å ha vellassorterte sjømat- og fiskedisker i helgene. Så som denne helgen. Jeg skulle egentlig å ferske reker, men de var ikke kommet enda så da ble det å plukke fra alt det andre fristende de hadde i disken på Meny i Drøbak, deriblant knivskjell.

1 nett knivskjell

en god olivenolje

friske urter

litt smør

sitron

litt vin

20170701_202742

Skjellende skylles godt i rennende vann mens de er i nettet. Jeg brukte en urteolje jeg hadde laget til et annet formål men du kan ha olje i grillformen og drysse hakkede urter oppå. Noen klatter smør gir en fin smak til sausen. Deretter fordeler du knivskjellene i formen, presser over saften av en halv sitron og heller i litt vin. Jeg brukte en skvett med Noilly Prat som er en veldig krydret vermouth fra Frankrike, På toppen kan du ha over mer urter, jeg hadde litt frisk estragon som manglet i urteoljen min.

20170701_204931

Settes på varm grill, direkte varme. Muskelen i knivskjellet blir fort seig så det er om å gjøre og passe på her. Vi grillet dem i 6-7 min og det var i meste laget. Så prøv deg frem. Har du ikke grill kan du koke dem i ovnen på sterk varme og følge med. Vi har også brukt en panne på komfyren men da er det lurt å ikke ta så store porsjoner om gangen.

20170701_203107

Det dannes utrolig mye god kraft under kokingen som er fantastisk å ta opp med godt brød. Dette er en stor porsjon så vi klarte ikke spise opp alt- restene med saus skal brukes til en pastarett.

20170701_205242

Til dette drakk vi en Loirevin fra Muscadet laget av druen Melon de bourgogne (heter også muscadet). Muscadet ligger helt ytterst i Loire ut mot Atlanterhavet og dette er viner som vi syntes passer veldig godt til sjømat og også til bare drikking.

20170701_203833

Denne er kjøpt i Sverige og koster 84 svenske kroner, men det finnes mange alternativer på Vinmonopolet, bl.a. Grand Foef de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie som er mer smaksrik enn den nevnte svenske varianten.

 

Neste gang du ser knivskjell i fiskedisken så prøv det- det er både godt og morsomt, bare pass på at de ikke blir seige. Og ja, du kan spise alt inni skjellene!!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s