Oksehale ragu

Ragu er avledet fra fransk og betyr å gi eller å vekke apetitten. Uttrykket brukes om retter hvor kjøtt er kokt lenge og vel i en saus. Til denne raguen benyttet jeg en oksehale som ble delt i stykker. Ved nærmere ettertanke var den nok fra ku. To erfarne eldre damer har lært meg at hvis halen har mye fett som er gult, så er den fra ku. Og denne halen var veldig fet og gul, men den hadde også masse kjøtt.

Halestykkene ble krydret med salt og pepper og sammen med litt olje ble de stekt i ovnen på 220 gr i 20 min- du kan også brune dem på pannen.

20170406120227_IMG_0241

I mellomtiden skar jeg opp grønnsaker i biter som jeg la på bunnen i en gryte. Jeg tok det jeg hadde i kjøleskapet- 2 gulrøtter, det grønne fra en bunt vårløk, 2 sjalottløk og en halv squash. Tilsatte et par kvister fersk rosmarin, 2 laurbærblader, 3 nellikspikre,  og 2 stjerneanis (ville også hatt noen kvister timian, men akk og ve, noen hadde ryddet i bedet så planten var borte!).

20170406120109_IMG_0240

Når halestykkene var ferdig brunet la jeg dem på toppen av grønnsakene og helte over en boks hakkede tomater, en halv flaske rødvin og litt vann.

20170406120502_IMG_0242

Lokket ble lagt på og gryta sto i ovnen ved 170 gr i nærmere 6 timer. Det luktet fantastisk av krydderet, spesielt sjerneanisen, etterhvert.

20170406161004_IMG_0243

Siden jeg brukte såpass høy temperatur og siden halene hadde mye fett, fordampet det meste av væsken utenom fettet. Smakene både fra tomatene og rødvinen var imidlertid igjen. Tok til side kjøttet så det fikk kjøle seg litt før det ble plukket av beina. Sausen med grønnsakene silte jeg mens jeg moste grønnsakene gjennom silen med en skje. Dette førte til en tykk saus med himmels smak. Ved servering varmet jeg kjøttet i sausen og serverte med potetstappe, gammeldags med biter i. Det tar litt tid å lage denne retten med det er verdt det!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s