Ostekake

Da jeg begynte å interessere meg for matlaging, fantes det ikke så veldig mange norske matblader. Men det fantes ett og det het Mat & drikke.

M&D

Det var veldig inspirerende og i dette bladet fant jeg en oppskrift på Amerikansk ostekake som jeg lagde med hell på den tiden. Jeg mistet oppskriften, men har nå fått den tilbake av en venninne som har skannet massevis av oppskrifter fra denne tidsperioden.

Kaken har bær og gele på toppen og du starter der:

Kok sukkerlake av 1.5 dl vann og 3/4 dl sukker. Avkjøl og tilsett 0.5 dl pernod. Har du ikke pernod kan du bruke en bærsaft, men da får du ikke den lille smaken av anis/lakris som kommer fra pernod. Ha 500 gr bær, opprinnelig bjørnebær, jeg brukte skogsbær fra fryseren, i en bolle og tilsett væsken. Det er fint om dette kan marinere noen timer slik at både bærene får smak av pernod og væsken får smak av bær.

Til kakebunnen kjører du 150 g havrekjeks, 50 g sukker og 50 g smør i en foodprosessor eller lignende og trykker det hele jevnt utover bunnen i en smurt kakeform 22 cm i diameter. Stek ved 180 gr i 12 minutter. Mens bunnen stekes rører du 400 g Philpdelphia ost og 200 g sukker til en jevn og glatt røre. Rør så inn 1.5 dl seterrømme. Igjen skal røra bli glatt. 4 egg røres inn ett og ett og du smaker til med ca 1 ss vaniljesukker tilslutt. Når bunnen er forstekt ta den ut av ovnen og la den avkjøle noe. Tilsett røren direkte oppå bunnen og stek på nederste ribbe på 180 gr i 10 minutter. Deretter åpner du døra, skrur ned temperaturen til 120 gr og steker videre i ca 55 minutter. Lukk døra når temperaturen er nådd 120 gr. Deigen skal skjelve litt i midten når du tar den ut. Den stivner når den blir kald.

20170401121310_IMG_0223

Legg 4 gelatinplater i bløt i kaldt vann noen minutter. Sil av væsken fra bærene. La de renne godt av seg. Kok opp noe av bærvæsken og smelt gelatinen i væsken. Bland så med resten av bærvæsken og sett løsningen kaldt. Jeg sjekker den relativt ofte og rører med en skje for å følge med når det er rett før den stivner, kanskje den såvidt har begynt. Fordel bærene på toppen av kremen på kaka mens den fremdeles er i formen. Fordel geleen jevnt over bærene. Hvis geleen er for tynn, vil den renne ned i kaka.

20170401143729_IMG_0224.JPG

Sett kaka kaldt slik at geleen blir stiv før du fjerner kanten på kakeformen.

20170401160447_IMG_0226

Kaken bør lages dagen før den skal serveres. Den er utrolig god og må nytes!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s