Focaccia av jyttemel

En pose med jyttemel havnet på kjøkkenet vårt for noen dager siden. Jyttemel består bl.a. av rismel, bokhvete, mais og sukkerroer  og er et alternativ til hvetemel. Det er glutenfritt og kan derfor benyttes av de som har gluten allergi.

20170331171653_IMG_0214

Ingen i vår husholdning har gluten allergi, men på grunn av laktose intoleranse er det ønskelig med et lavere inntak av gluten. Foccacia lager jeg ofte og det er jo fullt av gluten. Derfor tenkte jeg at jeg ville prøve å lage dette brødet med jyttemel. Det står på pakken at man skal bruke de vanlige oppskriftene men bare bruke 2/3 av jyttemel i forhold til mengde hvetemel.

Dermed brukte jeg følgende oppskrift til en liten langpanne:

  • 7 dl vann
  • 1/2 pakke tørrgjær
  • 1 ss honning
  • 1 ts salt
  • ca 1 dl laktosefri kesam
  • 600 gr jyttemel (opprinnelig 900 gr hvetemel

Blandet alle ingrediensene med en kjøkkenmaskin, først sakte for å blande alt og deretter litt kraftigere. Jyttemelet er litt tyngre enn hvetemel og trenger dermed lengre elting- jeg prøvde med 15 min. En vanlig gjærdeig ville nå vært blank og fin, denne deigen har en annen konsistens, litt mer kornete.

20170331174216_IMG_0215

Deigen sto til heving på kjøkken under et tørkehåndkle i 45 minutter. Overførte den da til en liten langpanne som var dekket med bakepapir og lot den heve videre under tørkhåndkleet i ytterligere 45 minutter.

20170331183937_IMG_0216

Deigen var fremdeles ikke blank, lignet mer en formkakedeig. Jeg kunne se at den hevet seg litt og etter endt tid, stakk jeg huller i deigen og helte en urteolje over pluss litt Maldonsalt.

20170331193034_IMG_0217

Brødet ble stekt midt i ovnen ved 225 gr i ca 35 min. Det tok litt tid å få en fin gyllen  brunfarge på det. Avkjølte på rist

20170331205436_IMG_0219

Etter litt nedkjøling var det spennende å smake. Vi kan ikke si at det var som vanlig foccacia- vi kan ikke det. Og det skyldes nok mest teksturen/konsistensen. Den er helt anderledes enn gjærdeig av hvetemel som oppleves som mye luftigere. Når det er sagt så er det absolutt et alternativ hvis valget er å ikke kunne spise foccacia. Idag har vi hatt en ovnsrett av kylling til middag og da grillet vi skiver av brødet og det hjalp betraktelig på følelsen av å spise foccacia. Neste gang skal jeg prøve å ha noe smak i deigen, feks soltørkede tomater, jeg vil også prøve med mer kesam.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s