Ramsløk – løkplante med smak

Jeg er veldig nysgjerrig på ramsløk. De siste par-tre årene har det vært stor interesse for denne viltvoksende løkplanten som skal smake friskt og «grønt», være veldig aromatisk og ha en kraftig smak som hvitløk. Det høres jo ut som en drøm for oss som er litt hekta på matlaging. Den skal også være et vakkert skue i naturen med sine brede blader og hvite stjerneformede blomster. Ofte vokser det mange, veldig mange, sammen.

ramsløk 2

Det finnes ferdige produkter som puréer og pesto å få kjøpe ferdige, også tørket ramsløk finnes- men produktene er akk så dyre. Jeg har jaktet på viltvoksende ramsløk mange ganger, både rundt heimen i Oslo og også rundt hytta i Drøbak-området, uten hell. Tilslutt fant jeg ut at det finnes noe som heter Artsbanken og der kan man sjekke hvor forskjellige vekster vokser. Jeg fant ut at det faktisk ikke finnes annet enn veldig spredde forekomster av ramsløk i områdene der jeg vanker.

Altså- det eneste som nytter er å dyrke selv. Det trodde jeg var enkelt- gressløk er jo relativt enkelt å få til så hvorfor ikke også ramsløk. Frø ble bestilt fra Nelson Garden og frøposen datt ned i postkassen en liten uke etterpå.

p91063n

Jeg hadde tydeligvis ikke gjort godt nok forarbeid. Bak på posen sto det at det beste var å så frøene direkte på vokseplassen tidlig høst! Frøene kan også forkultiveres, men de må da kuldebehandles for å spire. Først 18-22 gr i 4 uker, så -4 til +4 gr i 4-6 uker og deretter 5-12 gr i ukjent tid.  Så kan det ta opp til 4 år (!) før man kan høste etter såing. Jeg skjønte fort at dette ikke er noe for en utålmodig hageamatør som meg så nå har jeg bestilt 2 planter fra Randesund hagesenter på Sørlandet og håper det beste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s