Isdessert-nougat glacé

På La Taverne Médiévale i Gueberschwihr i Alsace har jeg fått en av de beste isene jeg har noengang har smakt. Det er en nougat glacé som er frossen krem blandet med marengs som ikke er varmebehandlet og tilsatt knekk med nøtter som er pulverisert. Glacéen fryser anderledes enn vanlig is med hele egg, luftigere på en måte. Jeg var så heldig å få oppskriften av den unge kokken- Lucie Schmidt- datter i huset- og her forleden dag serverte jeg den til gjester som også likte den veldig godt.

Dette brukte jeg (en rund kakeform 24 cm):

Til nougaten:

125 gram sukker

125 gram mandler

Til isen:

150 gram eggehvite (ca 4 egg)

250 gram sukker

250 gram kremfløte

Litt finmalte pistasjenøtter

Slik gjorde jeg:

Ca 1/3 av sukkeret ble smeltet i en gryte over sterk varme. Rørte ikke, men beveget litt på gryten mens sukkeret smeltet. Tilsatte resten av sukkeret litt etter litt. Da alt var smeltet tilsatte jeg mandlene og rørte rundt slik at de ble blandet med sukkerløsningen. Det er veldig varmt og spruter så vær forsiktig.

Helte alt ut på et stykke bakepapir og bredte mandlene utover med en slikkepott. Da alt var stivnet la jeg et håndkle over og slo med en kjevle for å bryte massen opp i mindre biter.

Bitene ble kjørt til et grovt pulver i en foodprocessor

Kremfløten ble pisket stiv og satt i kjøleskapet. Eggehvitene ble pisket stive og sukkeret ble så tilsatt litt etter litt mens piskingen fortsatte til massen var seig og blank. Blandet så krem og marengsmassen og tilsatte nøtteblandingen og litt finmalte pistasjenøtter etter smak.

Helte massen i en kakeform på 24 cm i diameter. Andre former kan brukes, brødformer, porsjonsformer for eksempel.

Røren smaker utrolig godt så det lønner seg å få formen i fryseren så fort som mulig. Dekket formen med aluminiumsfolie. Den må fryse i minst 12 timer. Når du skal servere er det lurt å ta formen opp av fryseren ca 20 minutter før.

Jeg serverte nougat glacéen med karamellsaus, litt mango coulis (kjøttet fra en mango skåret i biter og kokt på 2-3 spiseskjeer vann og noen dråper sitronsaft og deretter kjørt til en jevn masse med en stavmikser), og litt frukt. I tillegg en konfekt som var en tørket fiken fylt med salt karamell og trukket med sjokolade- en gave fra en generøs venninne. Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan du vil servere- himmelsk blir det uansett.

2 kommentarer Legg til din

  1. Anonym sier:

    Den smakte «himmelsk».

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s