Spansk fisk- og sjømatsgryte

Denne retten kommer fra Katalonia i Spania og kalles Zarzuela. Jeg ble først kjent med den gjennom en krimroman av Thore Hansen som utspiller seg i den lille byen Cadaquez. Du kan i grunnen bruke hva som helst av fisk og sjømat her, jeg hadde tilgjengelig store rå reker og lyr. Blåskjell eller andre muslinger er også utrolig godt hvis du har det. Sausen er det som tar mest tid å lage og der lønner det seg å ha god kraft, gjerne skalldyrkraft, for å få den gode dype smaken. Sausen jevnes med malte nøtter. Advarsel: dette smaker innmari godt og gir lykkefølelse…

Dette brukte jeg (2 personer):

12 store rå reker med skall (andre reker kan også brukes feks rå villreker eller scampi)

ca 300 gram fiskefilet i biter

Sausen:

2 finhakkede hvitløksbåter

1 finhakket løk

2 store tomater i små terninger

2 teskjeer fennikelfrø

1 finhakket rød paprika

1 finhakket rød chili uten frø

ca 3 dl kraft

2 dl hvitvin

1 dash med cognac eller hetvin

10 mandler og 10 hasselnøttkjerner og 1 hvitløksbåt

litt finhakket bladpersille

Slik gjorde jeg:

Nøttene og hvitløken ble finhakket i en liten foodprosessor (eller du kan finhakke dem for hånd og etterpå støte dem i en morter).

Løken ble stekt i litt olje til den ble blank. Tilsatte så hvitløk, chili, tomater og fennikelfrø. Kokte opp under omrøring og tilsatte deretter vinen og kokte opp igjen slik at alkoholen fordampet. Tilsatte en dasj cognac og kraften. Kokte opp enda en gang og tilsatte litt av nøtteblandingen. Rørte godt og kokte litt inn. Tilsatte mer nøtteblanding og kokte inn til konsistensen var som en middels tykk saus.

Rett før servering ble fisken og rekene tilsatt- hvis du bruker en fisk som har kraftigere kjøtt enn lyr, feks brosme eller lange, så tilsett fisken et par minutter før rekene. Alt fikk koke 2-3 minutter under lokk.

Persille ble drysset over ved servering- godt brød og gjerne aioli hører med.

Du kan gjerne lage sausen på forhånd slik at du bare gir den et oppkok og tilsetter fisk og sjømat rett før du skal servere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s