Ossobuco med gremolata-mat til å bli lykkelig av

Osso buco er en en rett med opprinnelse fra Nord-Italia, fra regionen Lombardia. Den lages av tykke skiver fra kalveskanken som er kokt mør sammen med grønnsaker. Det er essensielt at beinet i skankene er med da margen bidrar til den gode smaken. Oftest lages rettene med tomater. Her har jeg laget den uten tomater og syntes faktisk at det er enda bedre. Det er viktig at du bruker en god kraft, den trenger ikke være laget på kalv, du kan også bruke oksekraft. Akkurat her i denne retten anbefaler jeg ikke å bruke buljongterning- du får ikke den samme dybden i smaken. Det er ikke vanskelig å få tak i fond av kalv eller okse hos feks butikker som MENY eller MEGA. Retten blir aller best hvis du lager den dagen før du skal servere. Varm den i såfall opp i ovnen ved 165 grader C i ca 30 minutter.

Dette brukte jeg (til 2 personer + litt restemat):

4 tykke skiver fra kalveskank

100 gram parmaskinke i biter (eller pancetta, ikke bruk bacon)

2 gulerøtter i små terninger

1 stor pastinakk (eller 2 små) i små terninger

1 hakket middels løk

4 hvitløksbåter, finhakket

bladene fra 3-4 stilker fersk timian

2.5 dl tørr hvitvin

3-4 dl kalve eller oksekraft

litt mel (kan sløyfes men gir fin stekeskorpe)

salt og grov pepper

Gremolata:

2 spieskjeer finhakket bladpersille

revet skall fra 1 sitron

2 finhakkede hvitløksbåter

Slik gjorde jeg:

Spekeskinken ble stekt i litt olje i en middels varm panne til den var sprø og så satt til side.

Kjøttstykkene ble satt inn med litt salt og grov pepper på begge sider og deretter vendt i mel. De ble brunet på begge sider i samme pannen til de hadde fin farge, ca 4 minutter på hver side. Overførte dem til en ovnsfast gryte sammen med den stekte skinken.

Gulrøtter, løk og pastinakk ble stekt under røring i panna til løken var blank. Rørte da inn hvitløken og timian og fortsatte stekingen til grønnsakene begynner å få farge. Det er viktig at du rører her fordi hvitløken ellers lett blir brent. Overførte grønnsakene til gryta med kjøttet og tilsatte vin og kraft og kokte opp.

Satte på lokk og satte gryta inn i ovnen ved 165 grader C i ca 2 timer. Kjøttet skal nærmest falle fra hverandre. Du må sjekke underveis at ikke væsken fordamper helt, i såfall må du tilsette litt vann. Gremolataen lager du ved å blande sammen de tre ingrediensene. Den strøs over gryten ved seervering.

Retten er litt tidkrevende men det er verdt det- det smaker utrolig og liker du rødvin er feks Barolo en super match til. Server med poteter, ris eller hva du liker. Opprinnelig serveres retten med risotto- personlig syntes jeg det blir for tungt.

Det er bare å nyte og glede seg til restemiddag senere i uka.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s