Aubergine-gryte med kjøttdeig og tomat

Dette er en tyrkisk aubergine gryte som opprinnelig ble laget med lammekjøtt. Oppskriften er inspirert av Vidar Bergum, en nordmann som bor i Istanbul. Jeg hadde ikke lammekjøtt og brukte kjøttdeig fra storfe istedenfor. Smaken blir selvsagt en annen, uansett blir det veldig godt. Gryta kan lages ferdig på forhånd og varmes opp.

Du er kanskje ikke så vant til aubergine- den er jo utrolig vakker der den ligger i grønnsaksdisken og lyser med en herlig burgunderrød farge. Den er ikke god rå så den må varmebehandles. Kjøttet inneholder litt bitterstoffer som kan trekkes ut med salt og jeg har lært av Bergum at det kan være lurt å skrelle bort ca halvparten av skallet for å redusere bitterheten herfra samtidig som du beholder noe av smaken på skallet.

Dette brukte jeg:

500 gram oksekjøttdeig

2 medium aubeginer

rapsolje

1 løk

1 spiseskje tomatpure (jeg bruker tomatpure fra tube)

ca 1 teskje chiliflak

2 store eller 8-10 små tomater (jeg brukte små plommetomater med forskjellig farge)

litt vann

salt og grov pepper

Slik gjorde jeg:

Auberginene ble delvis skrelt, delt i to og deretter skåret i ca 2 cm tykke biter. Bitene ble blandet med 1-2 teskjeer salt for å trekke ut bitterstoffer. Etter 15 minutter ble de skylt og plassert på et kjøkkenhåndkle for å tørke litt før de ble bakt i ovnen ved 220 grader C i ca 30 minutter. Åpnet ikke ovnsdøren før jeg kjente på dem etter 30 minutter slik at de ble bakt i sin egen damp.

Kjøttdeigen ble delt i grove stykker og brunet i olje på en panne ved sterk varme og så overført til en stor gryte. Løken som var grovhakket, ble surret i den samme pannen i 6-8 minutter til den var myk. Deretter ble tomatpure og chiliflak rørt raskt inn før tomatene som var grovhakket, ble tilsatt. Dette fikk steke raskt i et par minutter.

Alt ble overført til gryten med kjøttdeigen og nok vann ble tilsatt slik at det dekket kjøttet. Auberginebitene fra ovnen ble vendt forsiktig inn.

Kok opp og legg på lokk. Skal du servere gryten direkte lar du det småkoke i ca 15 minutter på lav varme. Hvis du skal servere senere koker du det opp og slår av varmen og lar det bli kaldt. Når du skal varme opp igjen så rør forsiktig så ikke auberginen går i oppløsning og kok til kjøttet er ferdig.

Server gjerne med poteter, ris, bulgur eller hva du måtte ønske.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s