Fiskestuing med hvit fisk, reker og blåskjell

Denne retten ligner en cioppino, som er en fiske-og skalldyrstuing fra California laget av italienere som kom til Amerika. Basisen er en litt tykk tomatsaus laget på god kraft- ja her kommer det igjen- god kraft er gull verdt. Ikke kast skallet hvis du har kost deg med skalldyr en kveld. Hiv det i fryseren og lag kraft på det en dag du har litt overskudd og tid. Til stuingen kan du bruke de skalldyrene du syntes du kan spandere og hvit fisk som er fast.

Til 8 personer:

1.5 liter kraft (jeg brukte en blanding av skalldyrkraft og kyllingkraft)

24 rå store reker med skall

1 nett blåskjell, ca 1 kilo

1 kg hvit fast fisk skåret i passende stykker, ca 2×2 cm

6 spiseskjeer rødvinseddik

2 spiseskjeer sukker

olje og smør til steking

2 kinesiske hvitløk, grovkuttet

1 rødløk, kuttet

2 grønne paprika, renset for hinner og frø og grovkuttet

2 stilker stangselleri, finkuttet

2 dl hvitvin

ca 2 teskjeer salt

grov pepper

2 spiseskjeer chiliflak

1 boks knuste tomater

1 boks cherrytomater

2 spiseskjeer tørket oregano

Slik gjør du:

Tin de rå rekene og skrell dem, men la skallet nederst på halen sitte på. Kok opp kraften og tilsett rekeskallet inkludert hodene og kok i ca 20 minutter. Allerede nå dufter det fantastisk. Sil den ferdigkokte kraften for å bli kvitt rekeskallet.

I en liten gryte koker du opp rødvinseddiken og sukker og reduserer volumet til ca halvparten. Sett tilside.

Gå videre med en stor gryte som du har lokk til. Varm 3-4 spiseskjeer olje og ca 50 gram smør. Når smøret er smeltet, men ikke blitt brunt, rører du inn hvitløken, løken, sellerien og den grønne paprikaen. Bland godt og kok grønnsakene i oljeblandingen i 5-7 minutter til grønnsakene er blitt litt myke. Tilsett så vinen, chiliflakene, innholdet fra tomatboksene, den silte kraften og rødvinseddikreduksjonen. Sistnevnte tilfører en ekstra smak til stuingen. Smak til med salt og pepper. Kok det hele i en god halvtime og tilsett den tørkede oreganoen på slutten av koketiden.

På dette stadiet kan du avslutte hvis du ikke skal servere stuingen med en gang. Du kan gjerne lage dette dagen før.

Servering:

Kok opp og tilsett blåskjell (husk å fjerne ødelagte skjell). Legg på lokk og kok til skjellene åpner seg, tilsett fisk og kok 3-4 minutter. Legg i rekene rett før servering, de blir veldig fort ferdige og beholder sprøheten når de ikke ligger så lenge i varmen. Dryss over hakket bladpersille og server med grillede/ovnsbakte brødskiver og en god majones, feks aioli eller misomajones.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s