Fisketimbaler med skalldyrsaus

Da jeg var liten hadde min mormor en liten fiskematbedrift i kjelleren i huset der hun bodde. Der laget hun fiskekaker, fiskeboller og fiskepudding som hun solgte. I tillegg laget hun fisketimbaler i noen små, koniske former som ble smurt med smør og fylt med farse og bakt i ovnen i vannbad. Det var noe staselig over disse timbalene som ofte ble servert med reker ved siden av. Jeg arvet noen slike former og fikk lyst til å prøve og lage fisketimbaler. De var dessverre ikke mulig å finne da jeg trengte dem, men heldigvis hadde jeg noen engangs aluminiumsformer jeg kunne bruke i stedenfor. Fasongen ble litt anderledes, men smaken var himmelsk.

Til 4 timbaler brukte jeg:

500 gram beinfri fersk lyrfilèt

noen blader søt basilikum (bruk det du liker av urter)

1 egg

5 små vårløk

3 spiseskjeer potetmel

1-2 teskjeer flaksalt

litt grov pepper

2.5 dl H-melk

Slik gjorde jeg:

Fisken ble skåret i grove biter. Det er viktig at alle beina fjernes. Vårløken ble renset og den lyse delen ble skåret i mindre biter. Alt ble kjørt sammen til en farse i foodprosessoren. Det er viktig at du bruker puls når du gjør dette slik at du ikke ender opp med en seig masse. Farsen ble satt kaldt i 30 minutter.

Formene ble smurt med smeltet smør. Da smøret var stivnet ble farsen fordelt i formene som ble dunket litt i benken så det ikke ble for mye luftbobler. På forhånd var en form med vann i oppvarmet i ovnen ved 180 grader C. Formene ble plassert oppi vannet og fikk bake i ca 30 minutter. Kjernetemperaturen skal være 72 grader.

Timbalene er lette å få ut av formene. De ble denne gangen servert med kokt ris tilsatt et par spiseskjeer mirin (en litt søtlig japansk risvin som du får kjøpt feks på Meny) og en saus som var laget av redusert skalldyrkraft hvor ca 50 gram kaldt smør ble pisket inn for å runde av den litt bitre skalldyrsmaken. Det var veldig godt og jeg var superfornøyd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s