Stekte reker med tamarind karamell

Har du ikke hørt om tamarind? Da er det på tide- tamarind er en frukt i erteblomstfamilien som ser ut som tørkede belgfrukter. Konsistensen ligner på dadler og frukten har en syrlig smak samtidig som den har sødme. Du kan nok få kjøpt selve frukten i spesialforretninger, men det gode er at den finnes på glass som en paste og det er veldig gunstig med tanke på matlaging. Her er et eksempel på tamarindpaste:

Hvis du dropper risen er dette en flott forrett- med ris er det en fullverdig hovedrett. Jeg har brukt store, rå, røde argentinske reker, men får du ikke tak i det så bruk rå scampi.

Dette brukte jeg (til 2 personer):

6 store rå reker

saften av 1/2 lime

basilikumblader

Tamarindkaramellen:

1 sjalottløk i grove biter

1 rød chili, renset for frø og hinner, i skiver

1 liten neve koriander, bladene for seg, stilkene hakket

3 hvitløksbåter, finhakket

2 spiseskjeer rapsolje

100 gram brunt sukker

1 stor spiseskje tamarind paste

1 spiseskje fiskesaus

kokt ris til servering

Slik gjorde jeg:

For å lage karamellsausen ble chili, sjalottløk, korianderstilkene og hvitløken kjørt til en paste med stavmikseren. Pasten ble stekt i ca 5 minutter i olje til den luktet og da ble sukkeret tilsatt. Kokte videre til sukkeret var smeltet og gyldent på fargen.

Tilsatte da 2 spiseskjeer vann og kokte massen et par minutter til den ble en tykk og blank saus før tamarind pasten og fiskesausen ble tilsatt.

Hvis rekene du bruker har skall så rens dem og fjern tarmen på ryggen. La den siste delen av halen sitte igjen. Stek rekene ca 3 minutter på hver side i en middels varm panne. Hell over litt av tamarindkaramellen slik at rekene dekkes og dryss over godt med grov pepper, evt bruk en pepperkvern. Stek det hele i et lite minutt. Ta pannen av varmen og skvis over saften fra 1/2 lime og dryss over basilikumblader.

Server med kokt basmatiris eller annen langkornet ris. Hell over resten av karamellsausen. Sausen har en frisk smak sammen med sødmen og hva passer da bedre enn en fyldig tørr hvitvin med litt restsødme.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s