Jakob’s pasta bolognese

Vi har hatt besøk av Jakob 7 1/2 år som sier han elsker å lage mat og helst sammen med noen. Han vil helst lage noe som tar lang tid og som er litt vanskelig. En favoritt for tiden er spagetti Bolognese og da ble vi enige om å lage det fra bunn av inkludert vår egen pasta. Vi har litt igjen før vi er utlærte pasta makere, vi må lære oss å tørke spagettien/tagliatellen etter at den er laget slik at den ikke blir pastaklumper- men vi er på god vei.

Jakob startet med å lage pastadeigen. Han brukte 300 gram pastamel (tipo 00) og 3 egg. Det var det hele. Kjøkkenmaskinen ble brukt til å røre deigen sammen. Den ble ganske smuldrete så den ble helt ut på benken og knadd godt sammen av små sterke hender. Deretter ble den pakket inn i plastfilm og fikk ligge på benken i en drøy halvtime.

Da var det tid for å starte forberedelsene til kjøttsausen. Vi ble enige om at det er fint å finne frem alle ingrediensene først av alt- dette brukte vi (porsjonen er til 4 personer):

250 gram karbonadedeig

250 gram lammekjøttdeig

100 gram baconterninger

1 gul løk som ble skrelt og hakket i små biter

2 gulerøtter som renset og skåret i små biter

2 selleristenger som ble renset og skåret i små biter

2 hvitløksbåter som ble skåret i tynne skiver

ca 2 spiseskjeer tomatpuré

1 boks hakkede hermetiske tomater

3,5 dl kalvekraft

1/2 teskje sukker

1 dl eplejuice

salt og grov pepper

Bunnen i en stor gryte ble dekket av rapsolje som ble varmet til ca middels varme. Alle grønnsakene ble helt oppi og stekt slik at de ble blanke. Dette tar ca 10 minutter og det er lurt å røre av og til.

Etterpå tok Jakob gryten bort fra platen og satte på en stekepanne istedenfor. Denne fikk også litt olje som ble varmet opp til det begynte såvidt å ryke. Først ble baconet stekt. Da det hadde fått litt farge ble det helt oppi gryta sammen med grønnsakene. Så ble kjøttet stekt i tre omganger. Da blir varmen fin og jevn i panna. Jakob rørte av og til slik at kjøttdeigen ble stekt på begge sider. Også kjøttdeigen ble overført til gryten. Pass på å regulere varmen litt ned etterhvert så ikke kjøttet blir brent.

Tomatpuréen, sukkeret og eplesaften ble tilsatt pannen og kokt opp mens Jakob rørte ut tomatpuréen i eplesaften. På den måten får du med alle de gode smakene fra kjøttet og baconet.

Væsken ble helt over i gryten som ble satt tilbake på platen. Så ble kalvekraften og de hermetiske tomatene også tilsatt gryten og alt fikk et oppkok før varmen ble skrudd ned og sausen fikk koke videre. Jo lenger du koker jo bedre blir den. Vi kokte i ca 30 minutter- da klarte vi ikke la være å spise…men først smakte vi til med salt og grov pepper.

Da vi hadde bestemt oss for å spise var det tid for å finne frem pastamaskinen. Det var gøy. Vi delte deigen i tre og kjørte hver klump gjennom maskinen med forskjellige åpninger til vi var fornøyd med tykkelsen. Så kjørte vi de tynne remsene gjennom valsene som lager spagetti eller tagliatelle. Vi brukte begge og blandet…

Da vi skulle spise kokte vi pastaen som hadde klumpet seg litt i saltet vann i 2 minutter. Vi blandet den ferdige pastaen rett i gryta med sausen. Vi voksne hadde godt med revet parmesan over og store og små spiste med glupende apetitt- kokken var stolt og det hadde han all grunn til 🙂

Én kommentar Legg til din

 1. Grethe Hoel sier:

  Bra jobba. Det er tøft å kna pastdeigen smidig. Kjøttsausen ser deilig ut, kokte den lenge?
  God middag til de «gamle» og kokken. 😃

  Last ned Outlook for Android
  ________________________________

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s