Sitrusgravet laks servert med lime-dillkrem, syltet løk og reddik og reker

Dette er en frisk variant av vår tradisjonelle gravlaks. Salmalaks er her gravet med krydder som pepper, koriander og fennikel i tillegg til skall fra sitrusfrukter og litt italiensk sitronlikør- limoncello. Gravingen tar 48 timer og kan gjøres flere dager før du skal spise fisken. Du kan selvsagt bruke laksefilet med skinnet på også. Istedenfor den tradisjonelle sennepssausen blir laksen her servert med en frisk syrlig krem,reddikskiver og rødløk som er blitt marinert i en eddiklake (syltet) og en argentinsk villreke som har fått en lett omgang på en varm panne slik at kjøttet er saftig og sprøtt.

Til gravingen brukte jeg:

1 salma, ryggfilét, ca 600 gram

150 gram grovt salt

1,5 dl sukker

0,8 dl brunt sukker

1 teskje svarte pepperkorn

1 teskje korianderfrø

1 teskje fennikelfrø

1/2 teskje paprikapulver

zest (ytterste skallet) fra 1/2 sitron

zest fra 1/2 lime

zest fra 1/2 appelsin

ca 0,5 dl limoncello (hvis du ikke har sitronlikør kand su dryppe over sitronsaft)

Et egnet kar for graving av fisken (jeg delte filéten i 2) ble kledd med plastfilm. Salt, sukker og krydder ble blandet i en bolle og halvparten ble fordelt i karet. Fiskefilétene ble lagt oppå. Sitrusskall ble fordelt jevnt over fisken. Limoncelloen ble dryppet over med en skje. Deretter ble resten av salt-sukker-krydder blandingen fordelt over fisken og folien ble pakket rundt. Et par hermetikkbokser ble satt oppå som tyngde og karet ble satt kaldt i 2 døgn. Siden dette var en ryggfilét uten skinn, ble ikke fisken snudd underveis. Graver du en filét med skinn, bør du gjøre det.

Etter 2 døgn ble fisken pakket opp og skylt godt før den ble tørket, pakket inn i aluminiumsfolie og oppbevart kaldt. Den er holdbar i ca 2 uker.

De syltede grønnsakene ble laget slik:

Noen reddiker ble skåret tynt med en mandolin- har du ikke mandolin så bruk en veldig skarp kniv og skjær så tynt du kan. Legg reddikskivene i en bolle, fyll på med kaldt vann og 1 spiseskje hvitvinseddik og la bollen stå i kjøleskapet, evt ute hvis det er kaldt, i minst 1 time. Da blir reddiken veldig sprø. Hell så av væsken og tørk reddikskivene på tørkepapir. 1 liten rødløk ble skåret i tynne skiver og blandet med reddikskivene, 2 spiseskjeer hvitvinseddik, 2 teskjeer sukker og en klype salt. Sett kjølig i minst 1 time, men de kan stå kaldt i flere timer.

Til servering:

Rør creme fraiche eller seterrømme (1 spiseskje pr person) med litt lime- zest og hakket dill (ikke bruk for mye dill, man skal bare ane smaken). Stryk en spiseskje av kremen på en tallerken og plasser tynt skårne fiskeskiver oppå. Løft grønnsakene fra væsken, la dem dryppe av og plasser dem ved siden av fisken sammen med en nystekt reke. Dressingen fra grønnsakene dryppes over fisken og reken.

Nydelig forrett hvor alt bortsett fra steking av reken kan gjøres klar på forhånd-

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s