Langtidstekt italiensk ribberull med fennikelmos

Hjelp- ribbe i fryseren fra i fjor! Er den spiselig mon tro? Vi tok sjansen og gikk for en langtidstekt porchetta- en italiensk ribberull som selv ikke-ribbe entusiaster kan nyte. Det krever litt forberedelser og ikke minst tid å lage den, men det er absolutt verdt det. Det er lurt å tine ribba langsomt i kjøleskapet og også gni den inn med krydder, rulle den og la den ligge kaldt et par døgn før stekeprosessen starter.

Denne ribba var ferdig rutet og uten bein og veide 2.2 kilo. Dette er rikelig med mat for 6 personer- rullen er også super kald som pålegg.

3 spiseskjeer fennikelfrø og 1 spiseskje korianderfrø ble varmet på tørr varm panne i ca 2 minutter og deretter knust. De knuste frøene ble blandet med 2 revne hvitløksfedd, 1 spiseskje hver av hakket fersk timian, oregano og rosmarin, revet skall fra 1 sitron og et par spiseskjeer olivenolje slik at det ble en paste.

Laget et snitt i kjøttet – uten å skjære i gjennom. Denne delen ble brettet ut slik at det ble lettere å rulle sammen etterpå. Gne salt og grov pepper inn både på skinnsiden og på kjøttsiden. Gjorde det samme med krydder/urteblandingen. Bruk hendene til dette. Deretter rullet jeg sammen sp stramt jeg fikk til, fra den utbrettede enden. Skar av noe av svoren slik at den ikke kom inn i rullen. Bandt det hele sammen med hyssing. Jeg bruker hel tråd, men du kan også lage hyssingstumper som du legger på bordet og så legger du rullen oppå der og binder en og en tråd. Rullen ble plassert på rist oppå en liten langpanne, dekket til med aluminiumfolie og satt kaldt i 2 døgn.

Aluminiumsfolien ble fjernet og et steketermometer ble plassert midt i. Rullen ble stekt ved 120 grader C i ca 10 timer- da viste steketermometeret 90 grader. Hvis du syntes det er upraktisk med 10 timer (du må starte tidlig på morgenen…) kan du senke temperaturen til 95 grader og sette rullen i ovnen før du går og legger deg dagen før du skal spise den. Hvis du ser utpå ettermiddagen dagen etter at kjernetemperaturen på kjøttet ikke er 90 grader, kan du øke til 125 og følge med.

Når du er fornøyd med stekingen tar du ut rullen og hever temperaturen i ovnen til 260 grader C.

Sett tilbake kjøttet og vent til svoren begynner å poppe opp. I vår ovn tar det 15-20 minutter. Pass på så det ikke blir brent.

La kjøttet hvile i minst 15 minutter før du skjærer i det.

Som tilbehør til rullen laget jeg en fennikelmos. 2 fennikler ble renset og skåret i biter som ble stekt i smør på en varm panne. Tilsatte noen biter med sitron før varmen ble skrudd ned lokket ble lagt på og fenniklene ble kokt helt møre. De ble så kjørt til mos i en foodprosessor sammen med et par spiseskjeer smør og deretter smakt til med salt og pepper.

Svoren på rullen ble veldig knasende og sprø på toppen og den øvre delen av sidene. Neste gang jeg lager dette skal jeg skjære av svoren som er på undersiden og nederst- ikke lurt å utfordre tennene til voksne folk!

DEt var absolutt ingen usmak på denne 1 år gamle frosne ribba. Fennikkelmosen viste seg å være flott følge til ribberullen- syrligheten fra sitronen er bra sammen med fettet fra ribba. Det danner seg endel fett i langpanna som vi brukte som saus. Neste dag skar vi av svoren som nå var seig og brukte rullen som førjulspålegg- nammmm

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s