Lammekjøttboller i gryte med sitron og oliven

Denne gryten er inspirert av marokkansk matlaging med bruk av varme krydder og sitron. Lammekjøttet gir også en annen smak enn kjøttboller laget av svin og storfe. Gryten kan lages ferdig på forhånd og varmes opp ved servering. Denne gangen fikk de følge av en potet- og pastinakkmos irørt hakkede hasselnøtter. Mosen ble gratinert i ovnen med hasselnøtter på toppen. Ellers kan du bruke couscous, bulgur, godt brød osv.

Dette brukte jeg (til 2 sultne eller 3 ikke så sultne personer):

400 gram lammekjøttdeig

3 mellomstore løk

1 spiseskje kanel

1 spiseskje malt spisskummin

1 knivsodd cayennepepper

skall og saft fra 1 sitron

hakket storbladet persille (ca 3/4 av en potte eller tilsvarende fra en bunt)

2 cm fersk ingefær

1 rød chili

2 dl lammekraft

1 spisekje tomatpure

ca 80 gram steinfrie, svarte oliven

hakket koriander (en potte)

Slik gjorde jeg:

Løken ble skrelt og finhakket i en foodprosessor. Lammekjøttdeigen, sitronskallet (bare det gule), krydderne, den hakkede persillen og halvparten av den hakkede løken ble blandet til en deig i en kjøkkenmaskin. Tilsatte litt salt, smak på deigen hvor mye du må ha i. Formet små baller med hendene som ble lagt på et brett med bakepapir.

Varmet litt olje i en ovnsfast gryte/panne. Tilsatte resten av løken, revet ingefær og hakket chili (frøene var fjernet). Rørte og stekte på medium varme i ca 4-5 minutter. Løken skal ikke bli brun/brent, den skal bare få litt farge. Tilsatte deretter sitronsaften, lammekraften, tomatpuréen og oliven. Kokte opp væsken og tilsatte kjøttbollene.

La lokk på gryten og kokte i ca 20 minutter. Da ble lokket fjernet og resten av sitronen som var delt i 4 og den hakkede korianderen ble tilsatt, Kokte videre uten lokk til væsken var redusert og tyknet. Blir det for lite væske tilsett litt vann og kok opp igjen.

Potetmosen ble laget ved å koke like deler av skrelte poteter og pastinakk som var skåret i biter, i melk. Pisket alt sammen med en håndmikser og blandet inn hakkede hasselnøtter. Mosen ble fordelt i ovnsfaste porsjonsformer og stekt ved 200 grader i 12 minutter til mosen var gjennomvarm og litt brun på toppen.

m v

Gryten blir om mulig enda bedre hvis den lages på forhånd og varmes opp- vi spiste mer enn det som var nødvendig- det er jo et godt tegn…

Nå er det lammetid- velbekomme!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s