Helstekt svinenakke med asiatiske smaker

Helstekt svinenakke er lettvint gjestemat og blir alltid vellykket hvis du bare lar den få bruke litt tid i ovnen. Det kan være greit når du beregnet hvor mye du trenger å huske på at svinenakke er marmorert med fett og mye av dette smelter bort under stekingen. Vi var 4 personer som spiste opp alt.

Vanligvis lager jeg svinenakke med epler og løk i panna, men denne gangen ble det en asiatisk vri inspirert av Jan Ivar Nykvist.

Dette brukte jeg (til 4 personer):

1 svinenakke uten ben på 1.3 kilo

1 finhakket løk

2.5 dl oksebuljong

1 dl søt chilisaus

2 dl soyasaus

1 dl brunt sukker

1 finhakket rød chili

1 dl sesamfrø

1 dl tørkede tranebær

10-12 tørkede aprikoser skåret i mindre biter

Salt og grov pepper

Svinenakken ble krydret med salt og grov pepper-over det hele. Den ble brunet i rapsolje og lagt i en ovnsfast form. I samme pannen ble løken stekt litt til den ble blank. Tilsatte så resten av ingrediensene, alt fikk et oppkok og ble deretter helt over svinenakken som fikk stukket i seg et steketermometer i den tjukkeste delen..

Jeg gjorde dette om morgenen og satte formen inn i ovnen ved 110 grader. Med jevne mellomrom øste jeg væsken fra formen over kjøttet. Kjøttet skulle være ferdig til klokka 16.30 så jeg passet på temperaturen hele tiden. Da det kjernetemperaturen nærmet seg 75 grader skrudde jeg ned ovnstemperaturen til 90 grader og lot kjøttet stå der til det var ca 30 minutter igjen til vi skulle spise. Da skrudde jeg opp temperaturen til 180 grader slik at jeg fikk litt steke effekt og litt reduksjon av væsken. Du kan også steke nakken ved 180 grader hele tiden og da i ca 2.5 til 3 timer. Da er det enda viktigere å øse relativt ofte.

Til kjøttet serverte jeg kokte rosenkål som ble stekt i smør sammen med sesamfrø og limesaft og potetbåter som ble ovnsbakte sammen med olje, salt, pepper og hakket rød chili. Potetene fikk rørt inn hakket koriander like før servering.

Luktene fra ovnen var utrolige- det skerpet appetitten veldig- kjøkkenet var fylt av de deiligste aromaene. Kjøttet fikk hvile litt før jeg skar det opp i skiver- det var så mørt at det ble bare en haug med ødelagte kjøttbiter- det gjorde ingenting. Øste de tørkede fruktene og sky over ved servering

Et lite tips er å bruke soyasaus som ikke er så salt. Væsken i ovnspannen reduseres og kan bli i salteste laget.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s