Lam med søtvinssaus, ovnsbakte beter og baconpoteter

4 små mørbrader (fra øverste del av låret) og noen små indrefileter, alt fra New Zealand lam, ble brukt til å lage en hovedrett til 6 personer i en 5 retters meny. Lam fra New Zealand er mye mindre enn norske lam så størrelsene på mørbradene er deretter. Til dette ble det servert ovnstekte poteter med bacon , en saus laget på en hjemmelaget søt vin fra fetter Øystein og ovnsbakte gulbeter fra pollen, alt inspirert av Helle Øder Valebrokk som har bloggen helleskitchen.org.

Dette brukte jeg (til 6 personer):

4 små lammemørbrader (bruker du norske lam holder det med 1)

6 indrefileter fra lam (bruker du norske holder det med 4)

1 pk bacon

fersk timian

gulbeter

småløk

olivenolje

fersk rosmarin

4 poteter

1 pk bacon

olivenolje

kremfløte

Slik gjorde jeg:

Jeg startet med krydre mørbradene med salt og grov pepper og brune dem i rapsolje på alle sider. Deretter ble de lagt over i en ovnsfast form. Panna ble kokt ut med litt vann som ble helt over kjøttet. Satte et steketermometer inn i den største. Kjøttet fikk kose seg ved 65 grader til det skulle brukes (det ble ca 5 timer). Min erfaring er at når du bruker så lang tid ved lav temperatur er det ikke så viktig å hvile kjøttet før du skjærer i det. Er mørbraden din større må du bruke lengre tid eller høyere temperatur, feks 125 grader og da la kjøttet hvile ca et kvarter før du skjærer i det.

Til sausen ble 1.5 dl søt vin kokt opp og deretter tilsatt 0.5 dl kraft. Jeg brukte lammekraft men du kan likegjerne bruke annen kraft med god smak, feks fra okse eller konsentrert kyllingkraft. Kokte væsken opp igjen og lot væskenden bli redusert til en litt tjukkere konsistens. Dette ble gjort i god tid før servering. Rett før servering kokte jeg opp sausen og tilsatte litt pepper samtidig som jeg pisket inn ca 50 gram smør i terninger. Dette gir sausen en rund smak.

Tynne skiver av poteter, har du mandolin så bruk den, ble lagt lagvis i en passende ovnsfast form. I midten av potetene ble det lagt et lag med baconbiter. Formen ble krydret med salt og grov pepper, noen dråper olivenolje ble ringlet over og fløte ble helt på til det såvidt dekket potetene, Det gikk med ca 2 dl her. På toppen ble det lagt noen kvister timian. Potetene ble stekt uten lokk ved 200 grader i ca 25 minutter. De tåler å stå litt lenger, men pass på at de ikke blir tørre. Jeg glemte dessverre å ta bilde av den ferdige formen.

Ca 6 gulbeter ble skrellt og skåret i 4 båter. Mine var hjemmeavlet og ikke så store så jeg brukte flere. 8-10 småløk ble skrelt og delt i 4 båter de også. Alt ble lagt i en ildfast form, krydret med flaksalt og fikk et dryss med olivenolje over. Rosmarinkvist på toppen. Aluminiumsfolie ble brukt som lokk og formen sto i ovnen ved 200 grader i ca 30 minutter. Tiden er avhengig av størrelsen på betene og hvor mye du vil ha dem stekt.

Bacon ble surret rundt lammefiletene sammen med en kvast timian.

Servering: Sausen ble kokt opp og tilsatt pepper og kaldt smør i terninger. Lammefiletene ble stekt på varm tørr panne, ca 1 minutt på hver side. Mørbradene ble skåret i skiver. Grønnsakene ble plassert på porsjonstallerkener sammen med mørbrad og filet. Sausen ble helt over kjøttet. Resten av sausen ble satt på bordet sammen med potetformen.

Det ble en utrolig god rett med mørt saftig kjøtt- en skikkelig smatterett ble det-

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s