Kosemeny for 2

Etter å ha vært mye på farten de siste par ukene snek det seg inn et behov for å finne roen i heimen og for meg er det å tilbringe tid på kjøkkenet. Jeg dukket ned i fryseren med det formål for øyet å lage noen lette retter som vi til dels kunne spise med fingrene.

Tacokrydrete villreker med guacamole:

Guacamole ble laget av 1 avocado, et halvt fedd hvitløk i biter, en halv rød chili uten frø og hinner , salt, pepper og saften av en halv lime. Alt ble most med en stavmikser, det kan godt være noen små biter i den. Smak om den må ha mer krydder. 8 -10 tinte villreker uten skall ble dyppet i en blanding av tacokrydder og olje (1 spiseskje tacokrydder spedd ut med litt olje slik at det blir en jevn blanding) og stekt ca 2 minutter på hver side i en tørr varm panne. Rekene ble servert med guacamolen og noen nachos.

Skjell i hvitvin med foccacia

Her har jeg brukt noen asiatiske skjell som ligner hjerteskjell. De er kjøpt frosne i en asiatisk butikk. Finhakket 2 sjalottløk, 2 fedd hvitløk, 2 vårløk, og en rød chili. Dette ble stekt i litt olje til løken var blank. Helte deretter på ca 2 dl hvitvin og kokte opp før skjellene ble tilsatt og lokket satt på. Disse skjellene, slik som også hjerteskjell, blir fort ferdige. Tilsatte saften av 1 sitron og litt fersk koriander før gryta ble satt rett på bordet sammen med foccacia. Vi spiste skjellene med fingrene og dyppet brødet i den supergode kraften som ble dannet av vinen og skjellene.

Andelår med plommesaus og pannestekt pastinakk

Siden vi skulle ha småretter har jeg bare brukt 1 andelår her. Skinnsiden ble snittet og låret ble satt inn med salt og grov pepper.

Legg låret med skinnsiden ned på en middels varm tørr panne og la skinnet bli brunt samtidig som mye av fettet smelter. Det er viktig å ikke ha for mye varme, men heller bruke litt tid. Stek låret ferdig i ovnen ved 160 grader, evt 110 grader hvis du har god tid. Bruk gjerne steketermometer. Kjøttet skal være ca 62 grader inn mot lårleddet. Min erfaring er at det skal mye til for at kjøttet i låret blir tørt og det må ikke være blodig. Hvis det blir ferdig en stund før du skal spise så la det stå i ovnen etter at du har slått den av. Det blir supergodt uansett.

Sausen lager du ved å koke 1 dl kyllingkraft (evt buljong bare pass på saltinnholdet senere), 1 dl konsentrert solbærsirup, 3 spiseskjeer bringebæreddik eller rødvinseddik , 1 fedd hvitløk i skiver og noen skiver rød chili etter smak, inn til ca halv mengde. Tilsett så 1 spiseskje hoisinsaus og et par spiseskjeer andefett fra stekingen av låret. Smak om sausen trenger mer salt. Sil alt gjennom en tesil. Sausen blir litt søtlig og smaker himmelsk.

Før servering skjærer du andekjøttet fra benet og deler i serveringsstykker, steker små terninger av rå pastinakk, og varmer sausen med 4 plommer delt i båter. Vi spiste med gaffel og kniv, men du kan også servere i små tacolefser.

Ovnsbakt pannekake med stikkelsbær

Denne retten heter egentlig clafoutis og den består av en litt tykk pannekakerøre blandet med bær. Den stekes i en terteform. Jeg brukte uheldigvis en terteform med løs bunn, noe som førte til at noe av røren rant ut under stekingen- resultatet så litt miserabelt ut, men smaken- ja den var super, søtt og syrlig på en gang.

Terteformen ble smurt med smør og fylt med røde stikkelsbær (tinte) som var havnet i fryseren, plukket og ferdig renset av snille Helle 🙂 Røren ble laget slik: 2 egg og 50 gram mel ble pisket sammen. Tilsatte 75 gram sukker og 25 gram smeltet smør. Pisket til røren var fri for klumper og helte den så over stikkelsbærene. Stekte pannekaken ved 200 grader i ca 30 minutter.

Siden jeg mistet noe av røren ble dette en frisk dessert. Jeg avkjølte kaken på benken slik at den ble servert romtemperert sammen med vaniljeis.

Kaken smakte like godt dagen etterpå- den forsvant plutselig…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s