Sommer er også ribbetid

En rest fra juleribben dukket opp i fryseren og det var på høy tid å benytte den til noe. Tradisjonell ribbe er for meg ingen høydare. Når det er sagt så har jeg lest mange oppskrifter hvor ribben blir laget med asiatisk vri og det fristet da til å prøve ut på denne biten som var avskjær fra ei ribbe som var for stor til langpanna. Smakene er en blanding plukket fra diverse oppskrifter, bl.a. fra «helleskitchen» og langtidsstekingen er etter en oppskrift funnet på aperitif.no. Ribba ble krydret med kinesiske five spice som er en blanding av malt nellik, stjerneanis, szechuan pepper, fennikelfrø og kanel.

Dette brukte jeg:

ca 1 kg tynnribbe, et langt smalt stykke

Salt og pepper

Five spice krydder

Sausen:

2 sitrongress

1 rød chili

Saften av 1 appelsin

3 ss fiskesaus

1 kinesisk hvitløk

3 cm fersk ingefær

2 ss brunt sukker

Saften av ca 1/2 lime

Litt sesamolje

Agurk og vårløk til servering- evt chili og koriander

Siden den var så lang og smal delte jeg ribba i to. Svoren var ferdig rutet og dagen før dagen, ble både svoren og kjøttsiden satt inn med salt, pepper og five spice krydderblandingen. Ribba ble lagt med svoren ned i en liten langpanne og lå kjølig frem til det var på tide å sette den i ovnen.

Neste dag fylte jeg 4 dl vann i langpannen og satte den inn i ovnen som var forvarmet til 150 grader. Varmen ble slått ned til 75 grader. Hvis du ønsker å bruke væsken i langpannen som basis for saus etterpå er det godt med 1 dl hvitvin sammen med vannet.

Etter 2 timer ble ribba snudd slik at svoren kom opp og fikk steke videre i 5-6 timer.

Nå er det bare å gjøre andre ting mens ribba passer seg i ovnen selv. Fettet smelter saktere ved lav temperatur og gjør at kjøttet blir saftigere uten at det blir fett. Det blir også lettere å skjære tynne skiver av kjøttet.

Sausen ble laget rett før ribba var ferdig. Sitrongresset ble renset, banket i stykker med et knivskaft og skåret i grove biter. Chilien ble renset for frø og hinner og skåret i skiver, hvitløken ble grovhakket og den skrelte ingefæren ble skåret i biter. Alt bortsett fra lime og sesamolje ble kokt opp i en kjele og kokt inn til en litt tykkere konsistens.

Sausen ble så silt og limesaften og noen dråper sesamolje ble tilsatt. Du må smake deg frem. Du kan også tilsette litt mer fiskesaus.

Da ribba var ferdig flyttet jeg den opp et hakk i stekeovnen og satte på grillelementet med varmluft og stilte inn på 210 grader. Etter en liten stund begynte svoren å poppe opp. For denne retten er det ikke nødvendig å bruke svoren.

Ribba ble skåret i tynne skiver. Litt av sausen ble kokt opp i en panne og ribbeskivene ble lagt oppi.

Sausen kraramelliseres nå rundt ribbeskivene. Skivene ble snudd en gang. Da sausen ble mørkere dro jeg pannen av platen og drysset grovhakkede salte peanøtter over.

Jeg spiste ribba som fingermat i et salatblad med dryss av agurkbiter og vårløk over. Kjæresten min foretrakk kniv og gaffel. Vi var begge forbløffet over den fantastiske smaken på både ribba fra krydderne, mørheten og saftigheten fra langtidsstekingen og den karamelliserte sur-søte sausen. Det smakte helt utrolig deilig. Neste dag spiste vi rester i tortillalefser med kaldt kjøtt og hoisin saus til. Deilig det også. Svoren ble litt seig ettervært så den ble skåret av.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s