Høstgryte

2018-10-09 17.20.29

Til heimen kom det 3 kg med lettsaltet oksehøyrygg pent bundet opp. Det er mat til mange personer. Jeg kunne ha langtidsstekt den hel og skåret den opp som en stek, men til en familiemiddag trengte jeg å ha maten ferdig på forhånd, derfor skar jeg kjøttet opp i biter og laget en gryte istedenfor.

Det spesielle med denne gryten er den varme runde smaken av krydderne. Det faktum at kjøttet var lettsaltet gir også en fin smak, imidlertid er det ingenting i veien for å bruke vanlig fersk høyrygg. Oppskriften er inspirert av og modifisert fra Lise Finckenhagen og NRK Mat.

Dette er en stor porsjon som gir mat til ca 10-12 personer.

3 kilo høyrygg ble skåret opp i biter, jeg beholdt endel av fettet for smakens skyld. Kjøttet ble krydret med pepper og litt salt (det er jo litt salt fra før) og så brunet i rapsolje i flere porsjoner og overført til en stor gryte. Mellom hver steking kokte jeg ut pannen med LITT vann for å få med de gode smakene, vannet ble helt opp i gryta med kjøttet.

2018-09-26 13.13.40

Det tar litt tid å brune så mye kjøtt så i mellomtiden renset jeg 8 løk og en hel hvitløk. Løken ble delt i båter og hvitløksfeddene i skiver. 8 gulerøtter ble også skrelt og kuttet i biter. Da kjøttet var ferdigbrunet, stekte jeg løken til den begynte å bli litt myk

2018-09-26 13.54.20

Løken ble tilsatt gryta og gulrøttene ble også stekt litt før de også ble tilsatt gryta

2018-09-26 13.59.50

Tilsatte deretter 4-5 stjerneanis, 5 stilker fersk timian, 1 liten spiseskje knuste fennikelfrø og 4 spiseskjeer brunt sukker sammen med 1.5 liter oksebuljong. Har du okse eller kalvekraft/fond, er det topp.

Gryten sto på lav varme i ca 3 timer. Denne gangen måtte jeg fryse innholdet. Da jeg senere varmet den opp, jevnet jeg den med litt maizena (kun hvis kraften/sausen virker tynn) og tilsatte nykokte poteter rett før servering. Flatbrød er knallgodt til.

2018-10-09 17.20.28

Fantastisk smak av denne gryten- smaken kan forsterkes enda mer med god kraft som sagt, og kanskje litt mørkt øl. Velbekomme!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s