Langtidsstekt oksemørbrad

Jeg var så heldig å få i gave et stort stykke med «beef rump heart» fra Botswana. Forskjellige land parterer storfe forskjellig, og såvidt jeg kan forstå så ligger denne delen lenger bak enn indre- og ytrefiletene, men før selve rumpa. I Norge ville vi nok kalt det mørbrad. Mørbraden er mager og har ikke store sener/trevler og er i utgangspunktet ganske så mørt. Likevel valgte jeg langtidssteking fordi det er så enkelt når man skal ha mange gjester. Stykket jeg brukte var på hele 3 kilo og rekker til mange. Vi var 8 voksne og det var endel til overs.

Mørbraden er litt ujevn på fasongen så jeg startet med å binde den opp med bomullstråd for å få tilnærmet jevn tykkelse over det hele. Deretter gned jeg hele kjøttstykket inn med søt soyasaus. Jeg blandet sammen:

1 ss sukker

1 ss brunt sukker

1 ss paprikapulver

1/2 ts spisskummen (pulver)

1/2 ts chilipulver

1/2 ts fennikelfrø som jeg knuste i en morter

salt og pepper

Krydderblandingen, som er inspirert av en oppskrift på grillet høyrygg av Lise Finckenhagen, ble gnidd godt inn i hele kjøttstykket som lå med dette i romtemperatur i 5-6 timer.

20180601_134451

Kjøttet ble brunet på alle sider i smør/olje på pannen

20180601_201858

I en stor stekepose ble det tilsatt et par gulerøtter i grove biter, et par stangselleri i biter og en oppskåret paprika. Dette for å gi sødme og smaker til kraften. Kjøttet ble overført fra panna, panna ble kokt ut med litt vann for å få med mest mulig av smakene og dette ble også tilsatt posen. Posen ble lukket med stripsen som følger med og et steketermometer ble satt inn i den tykkeste delen av kjøttet, gjennom posen.

Posen ble satt inn i ovnen ca klokka 21 og sto der til neste ettermiddag ved 65 grader.

20180601_202349

1 time før servering ble kjøttet tatt ut og oppbevart under aluminiumsfolie mens jeg brukte ovnen til å steke poteter. Kraften fra posen ble silt og redusert noe. Det danner seg litt skum når du koker, så dette må fjernes. Du klarer ikke fjerne alt, men ta bort det du kan. Kraften har utrolige smaker, rett før servering koker jeg den opp og tilsetter 50-70 gram kaldt meierismør som jeg pisker inn i små klumper. Da blir sausen fin og glatt og får en flott rund smak.

Kjøttet ble servert ute og siden det var en av disse flotte veldig varme kveldene, var tilbehøret to salater, en mango og avocadosalat og en tomat og rødløkssalat i tillegg til sitronstekte poteter. Kjøttet var utrolig mørt og sausen topp, ja kanskje du skal prøve selv med et stykke mørbrad fra butikken- langtidssteking blir alltid vellykket…

20180602_202748

Velbekomme!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s